Нека предположим, че сте в следната ситуация:

 

- Детето Ви е 12-ти клас и сте изпуснали сроковете за кандидастване;

- Мислите, че поради ниските си доходи не може да си позволите детето Ви да учи в чужбина.

 

Не се безпокойте. Не всичко е загубено.

 

Част от най-елитните университети в света предлагат по-късен прием на документи. Все още детето Ви може да бъдете прието в някои от тях, при това напълно безплатно или срещу много малки суми.

европейски стипендии

В Германия и Австрия са предлагат по-късни срокове за кандидатстване ( Май / Юни) и ни освобождават от семестриалните такси. Изисква се заплащане единствено на административните такси, които са от рода на 129.40 евро за семестър.

В Австрия учениците от България могат да кандидатстват дори и през Юли. Там най-често трябва да се плати единствено таксата за студентска карта в размер на 19.20 евро на семестър.

 

Биотехнологии Отлично образование може да се получи в много престижни държавни университети в Испания и Италия. И в двете държави семестриалните такси се определят на база декларирания от семейството доход, а не от оценките на студента.

Ако семейство Ви има минимални доходи (за такъв се приема годишен доход под 23 000 евро за всеки член от семейството), то студента може да бъде дори освободен от всички такси към университета. В случай, че имате по-големи доходи от тези 23 000 евро на член на семейството – то отново Ви се полагат облекчения и реално сумата, която трябва да се плаща ще е между 300-1000 евро годишно.

 

Част от най-добрите университети във Великобритания също предлагат свободни места за някои от най-търсените специалности, за които срока за кандидатстване е до края на месец Май.

Може би не знаете, но Шотландия предоставя държавни субсидии на българските студенти. Тe покриват таксите по време на цялото образование. Имайте предвид, че тук не става въпрос за студентски заем, а за напълно безвъзмездно отпусната сума, която покрива целия период на обучение в шотлансдките държавни университети.

 

Образование в Англия

 

Важно е да се знае, че в Холандия и Великобритания се предлага предварителен прием за все още незавършили ученици, т.е. за 11-ти клас.

Това има своите преимущества:  ако не успеете да получите прием през 11-ти клас имате още един шанс за класиране, когато сте 12-ти клас. Освен това тази предварителен прием осигурява спокойствие на кандидат-студента и неговите родители, тъй като още в края на 11-ти клас получавате оферта от университет и можете да запазите място там. Така в 12-ти клас ученика има по-голям комфорт и може да се съсредоточи само върху матурите и разбира се абитуриентския си бал.

 

Ако се нуждате от безплатна консултация във връзка с предварителното кандидатстване, докато още сте в 11-ти клас – запишете си час за наш Експерт тук.