Виолончелото (името идва от италианското „violoncello“) е музикален инструмент с четири струни; прилича на цигулка. Общите параметри го поставят в регистъра между виола и контрабас. Идеален е за изразяване на нотки на тъга, отчаяние или дълбока лирична интонация в музиката.

Как да изберем правилното виолончело

Основните критерии за избор на музикален инструмент включват: размер, качество на звука, цена, наличие на wolfton (вълчи тон), както и от кого и от какъв материал е направен инструментът.

- Размерът. От това зависи качеството на свирене на инструмента. Хората с много плътни пръсти просто няма да могат да използват напълно инструмента, включително тези с дълги ръце. Размерът на самото виолончело от най-малкия до най-големия: 1/4, 1/2, 3/4, 4/4, се избира според ръста или възрастта на музиканта. Най-големите са подходящи за възрастни или тийнейджъри с височина от 150 см. Най-малкият размер е за малки изпълнители- 110 см.

- Качество на звука. Когато избирате конкретен модел, трябва да обърнете внимание на произвеждания звук - той трябва да бъде мощен и обемен. Качеството на звука не винаги е пряко съпоставимо с цената. Понякога скъпите модели звучат несравнимо по-зле спрямо цената си или по-евтините надхвърлят всички очаквания.

- Вълчи тон. При виолончелото това е недостатък, който говори сам за себе си. Може да бъде в напълно нов инструмент или да се появи по време на работа. Често се среща в виолончелото, като музикален инструмент с тънки саундборди. Просто казано, допълнителен източник на звук по време на свирене не трябва да се образува и да причинява резонанс на звуковите табла на инструмента от вибрации. В противен случай звукът няма да е толкова звучен и силен.

- Фабрично или ръчно изработени. По правило виолончелата се изработват ръчно от висококачествена дървесина или в музикални фабрики. В една фабрика, включително ръцете на един майстор, може да се изработи виолончело с различни нива и качество. Това трябва да се има предвид при избора и намирането на фабриката или майстора, на който можете да се доверите. За предпочитане е ръчното производство.