Музиката се простира отвъд всеки език и за нея няма граници. Древният Китай е свидетел на много шедьоври по отношение на музиката.

Важно място в китайската музикална култура заемат някои велики музиканти, създали забележителни мелодии. Инструментите обикновено се класифицират в три раздела - струнен, перкусионен и духов. Тези категории също се разделят според вида на използвания материал, например бамбук, дърво, глина, метал и др.

Ето и едни от най-популярните инструменти на древен Китай:

 

1. Диди

Има различни видове китайски флейти. Диди е един от видовете, които принадлежат към тази категория. Той е особено използван за композиране на китайската народна музика. Диди е изработена от бамбук. Има много легенди, свързани с произхода на Диди. Някои смятат, че Жълтият император, е дал идеята, докато други вярват, че е внесен по време на династията Хан.

 

2. Чинът

Високопоставените китайци притежават Чин, познат още като Гучин, в съвременната епоха. Той е свързан с Конфуций, китайския философ, както и с други велики учени. По тези причини се използва за ритуални церемонии и е символ на висока култура.

 

3. Пипа

Пипа е следващата в списъка. През последните две хиляди години тя се използва за създаване на успокояващи мелодии в Китай, макар че днес, тя се вижда само в музеите. Някои от по-ранните й форми съществуват от времето на династията Цин. С течение на времето, тя става особено популярна през епохата Танг.

 

4. Руан

Произходът му датира над две хиляди години. Той е кръстен на един от седемте мъдреци на бамбуковия залив. Съвременната му версия изглежда по различен начин.

 

5. Мую

Съществуват много истории свързани с музикалния инструмент Мую, който също е известен като "дървена риба". Това всъщност е дървен инструмент. Легендите, свързани с него, произлизат от Китай. Използва се специално за ритуали от монаси.

 

  1. 6. Янулу

Чертежи, възстановени от старата епоха, изобразяват Юнулу с пет гонга. Днес има много негови версии. Сега може да го намерите с близо двадесет и девет гонга с различни диаметри.

 

Това са някои от музикалните инструменти, използвани в древен Китай, а някои от тях все още се използват. Тези инструменти със сигурност помагат за запазването на традициите на Китай.

Източник: https://musicshopbg.com/