Наистина ли е важно обувките на мъжа да са винаги перфектно изчистени или вече това не е от значение?

Психолози и стилисти твърдят, че безупречен външен вид – спретнати, изгладени дрехи, чисти обувки, спретната прическа - дава на човека самочувствие, насърчава по-добри взаимоотношения, както в личен, така и в служебен план. Ежедневната грижа за обувките, ботушите, маратонките трябва да бъде неразделно правило за мъжа (и за жената също), ако той се стреми да постигне успех в живота.
Обувките са различни и също така е необходимо да се грижите за тях по различен начин. Всичко зависи от материала, сезона и условията на носене. Във всеки случай всяка двойка изисква своевременно измиване, сушене и почистване.

 

Грижа за кожени обувки

 

В зависимост от времето навън, кожените ботуши или обувки могат да се прашат (през лятото), да се намокрят (през зимата) или да се замърсяват (през пролетта, есента или дъждовното време).

Препоръчително е да премахнете мръсотията с помощта на четка и мека кърпа. Ако върху подметката или отстрани са се залепили бучки мръсотия, можете внимателно да измиете повърхността с хладка вода (топлата или гореща вода влияе неблагоприятно върху материала), предотвратявайки навлизането на влага вътре.

След почистване обувките трябва да се сушат при стайна температура. Нежелателно е да се използват нагревателни уреди. Твърде горещият въздух може да увреди кожата - тя може да се напука или да загуби формата си. Ако имате сушилня за обувки, можете да я използвате. В идеалния случай имайте два чифта обувки, като ги сменяте всеки ден. Тогава няма да има проблеми със сушенето.

Почистването, импрегнирането и полирането на обувки е цяла наука и всеки мъж, който разбира колко е важно да има представителен външен вид, може да го овладее. Най-лесният начин е да изберете висококачествен крем за обувки, който съответства на цвета и да мажете ежедневно повърхността на кожените обувки с него. След нанасяне на крема повърхността се полира с четка за обувки и се изчетква със специална кадифена кърпа (парче мека кърпа).