Съвременното общество няма представа за живота без баня.

Някои исторически сведения показват, че банята е била използвана още в Древен Египет. Известната египетска кралица Клеопатра се къпела под акомпанимента на своите музиканти. През цялото време на къпане на дамата те стояли рамо до рамо и свирели спокойна умиротворяваща музика.

Известната красавица и съблазнителка особено обичала млечните вани, вярвайки, че те помагат на кожата й да поддържа младост и красота.

Голямото значение на баните в живота на древните египтяни свидетелства и фактът, че в някои гробници на фараоните, наред с други луксозни прибори, археолозите са намирали и бани.

Например в гробницата на фараона Сахура в Абусир са открити ниши в стените и руини от каменни басейни. Те били завършени с метал и можели да се използват като тоалетна. Канализацията в басейна била блокирана от оловен щепсел, който бел прикрепен с верига към бронзов пръстен. Басейнът може да се изпразни през медна тръба, водеща до колектора отдолу. Диаметърът на тръбата била около 60 cm, а дебелината на стената му била около 2 cm.

Египетската баня била малка квадратна стая с варовикова облицовка. Собственикът стоял в нея, а робите го изливали с вода. Отпадъчните води се изливали в голям резервоар под пода или през глинена тръба по стената към резервоар отвън. След това водата била изливана от прислугата.

За гърците било много важно да проявят гостоприемство към пътуващите. Смятало се за добро дело да се предложи на пътника баня.
Както повечето изобретения, горещата вана/джакузи/ е измислена напълно случайно.

Седем братя емигранти се опитали да завладеят САЩ с изобретението си – а именно джакузито. Постоянно изучавали взаимодействието на водата и въздуха, един от братята се  сетил да измисли устройство, което, когато е потопено във вана с вода, издава масажен поток от смес с вода и въздух.

Устройството е било предназначено за болния син на Candido Jacuzzi, който се е нуждаел от ежедневен масаж. Така възникнало (все още несъвършеният) прототип на джакузи. Днес компанията-майка JACUZZI вече има повече от 250 патента по тази тема и е решена да отиде по-далеч.
Източник:bania24.com