Психотерапията е ключов елемент в лечението на тревожност и панически атаки. Тя сама по себе си представлява форма на консултиране в кабинет или онлайн във времена на пандемия като Ковид 19, която се базира в основите си на диалог между въпросният пациент и квалифициран специалист като психотерапевт.

Плана за лечение и справяне с паник атаките може да бъде предоставен в индивидуален или групов формат според препоръките на здравния специалист. По този начин може да се помогне да се стигне до корена на проблема, като се изследват мисли и чувства, които са свързани с тревожно разстройство или паник атаки. Целта може да е да се намали интензивността на тези мисли, така че те вече да не предизвикват пристъпите на паник атаки или тревожност у пациента. Някои психотерапевти също използват техники като когнитивно-поведенческа терапия, за да помогнат на хората с такива разстройства да идентифицират модели в поведението си и да заменят негативните мисли с по-положителни.

Психотерапията може също да помогне на хората да идентифицират и да признаят за чувствата си към себе си, различни отношения с другите, желание и мотивация за постижения и много други, което със сигурност ще повлияе на състоянието и мислите на пациента и ще му помогне да се справи с трудностите.

На повечето хора с паник атаки може да се помогне с психотерапия, която не е едностранен процес и изисква постоянсво за постигане на нужните резултати с помощта на добър психотерапевт. Важно е да се направят навреме първите крачки към нормализиране на ежедневието на пациентите и към връщането им към обичайния ритъм на живот без страх и тревожност.

За лечение на тревожност и паник атаки психотерапията обикновено се провежда в самостоятелни сесии с един пациент и един психотерапевт. При психотерапията пациентите говорят за своите най-съкровени, далечни, недостижими мисли и чувства с психотерапевт, който е професионално обучен да помага на хората да разшифроват какво може да причинява симптомите им и какви да начините да се променят или да се справят с тях.

На някои хора може да се помогне само чрез психотерапия, докато при по-задълбочени и тежки случаи на паник атаки, може да се наложи и комбинирано лечение с медикаменти.