Подовете на домовете ни често представляват ценна връзка с миналото. Прекрасните им трептения и патината на времето разказват за преминаването на поколения от крака и за ударите от ежедневния живот. В същото време старите подове могат да бъдат студени и неудобни. Така че си струва да помислите как да направите изолация на под, за да може да е по-термично ефективна, да задържа топлина за по-дълго време и да предпазва подовата настилка от влажност.

Предизвикателство е да се постигне това, без да се унищожи характерът на оригиналната настилка или да се предизвика влага в структурата, което може да доведе до разпад и щети във времето.

Най-добрите съвети за изолация на пода:

Не забравяйте да запечатате всички пролуки между дюшемето и пода, за да предотвратите течение. Това трябва да се направи, преди да се монтира мокет, тъй като няма да бъде възможно след това.

Уверете се, че изолирате добре, но избягвайте да смачквате изолационния материал, тъй като това сериозно ще застраши неговата ефективност.

Помислете за подово отопление, ако сменяте настилката на пода. Това може да бъде комфортно и енергийно ефективно средство за отопление, особено когато се използва заедно с твърди подове.

Откажете се от повдигане на стария под без основателна причина. Той никога няма да изглежда същият, когато го поставите отново, и може да нарушите равновесието на сградата.

Винаги номерирайте подови дъски, плочи, тухли или керемиди с тебешир, ако бъдат временно повдигнати.

Не подтискайте способността на твърдия под да "диша", като покриете с непромокаеми слоеве.

Не възпрепятствайте външните вентилационни отвори под окачени дървени подове. Движението на въздуха е от съществено значение за предотвратяване на влажността и разпадането на дървения материал.

Подовете са построени по два начина - окачени или твърди.

Окачените дървени подове се състоят от подови дъски, заковани в греди, често окачени върху стени от тухли. Важно е долната страна на окачения под да се вентилира, за да се избегне натрупването на влага.

За да се постигне това, в основата на стените се вграждат решетки, за да позволят кръстосано течение. Това често е недостатък, защото тече в стаята. Твърдите подове от тухли, плочки или камъни често се полагат директно върху почвата, понякога с легло от варовик или пясък. Следователно те могат да бъдат студени на допир и са трудни за термична изолация.

Когато се изолира отгоре, насипната изолация като например целулоза диша и запълва всяко кътче.