Да смените сами маслото на колата може да стане бързо, чисто и да спестите пари. Една от най-критичните задачи по поддръжката на автомобилите е редовната смяна на маслото. Научете се как бързо да да го правите, без да се измърсите много. Ще спестите пари и ще удължите живота на колата си с хиляди километри.

 

Смяната на маслото на колата ви е нещо, което всеки може да направи сам. Макар че може да изглежда лесна работа, все още има много хора, които го правят погрешно, или дават пари за нещо, които биха могли да направят сами. Плюс това, смяната на маслото е най-важната задача, за да удължите живота на двигателя си.

 

Смяната на маслото не е мозъчна хирургия - вероятно сте я правили преди години. Но със сервизите, които вдигат цените за смяна на маслото все повече и повече, е време да се върнете под колата и да започнете да пестите пари. Плюс това, няма да бъдете подтикнати да купувате надценени добавки (като чистачки и PCV клапани) всеки път, когато отивате за смяна на маслото.

 

Купете правилното масло и филтър

 

Преди да се отправите към магазина за авточасти, обърнете се към ръководството на собственика за типа и теглото на маслото, специфично за вашия автомобил. Особено важно е да се следват препоръките на автомобилния производител за вискозитета му. Това е голяма промяна от старите дни на „Направи си сам“.

 

Не подценявайте масления филтър

 

В старите времена маслените филтри бяха почти еднакви вътре. Но вече не. Ако в ръководството на собственика ви се препоръчват удължени интервали за смяна на маслото (на всеки 6000 мили вместо 3 000 мили), трябва да си купите подходящ филтър за това. С други думи, не зареждайте двигателя със скъпо синтетично масло и след това да заложите на икономичен филтър. Той няма да трае дълго и ще намали живота на маслото. Проверете филтърната кутия, попитайте човека в магазина или проверете уеб сайта на производителя на филтъра, за да се уверите, че филтърът, който купувате, е предназначен за по-дълги интервали за смяна на маслото.