При силна и спонтанна болка в зъб с нелекуван кариес се получава възпаление на зъбния нерв, познато под наименованието "пулпит". За съжаление болката възниква изведнъж, най-често вечер и не може да се предвиди, затова е добре да следите внимателно състоянието на вашите зъби и да не пропускате редовни профилактични прегледи.
Пациентите, които са се сблъскали с болката от възпален зъбен нерв, добре познават усещането за изтръпване по посока от зъба към ухото или теглещата нетърпима болка в самия зъб.

В такива моменти сме готови на всичко, за да спрем неприятните усещания и да се отървем от зъбобола.

Лечението на пулпит става само в зъболекарски кабинет! Дори и да пробвате домашни средства за елиминиране на болката, не можете да се справите сами с проблема. Ясно е, че най-разумното решение в такъв случай е да потърсите дентален специалист, който да ви окаже спешна помощ. За естеството на пулпита като зъбен проблем може да разберете още на http://stomcenter.bg/pulpitis.

При посещението на стоматологичния кабинет ще ви бъде поставена упойка, за да не изпитвате болка и възпаленият нерв ще бъде отстранен. Необходимо е да се осъществи почистване на каналчетата на корена на зъба. Това става с помощта на специален уред, наречен апекслокатор. Посредством апекслокатора се определя точната дължина на кореновия канал. Това е от изключително значение за правилното лечение на пулпит, защото каналчетата на корена трябва да бъдат обработени максимално прецизно и да бъдат запълнени. След като това е направено, се изгражда щивтова коронка на зъба и на него се поставя пломба. Третираният по този начин зъб е умъртвен.

За да не се стига до пулпит, трябва да посещавате вашия стоматолог на всеки 6 месеца. При рутинните профилактични прегледи той ще установи състоянието на зъбите ви, ще ви посочи кои зъби са с кариеси, ще постави естетични пломби и ще ви посъветва как да се грижите ефективно за зъбите и устната кухина.

За съжаление се оказва, че редовното миене на зъбите не е достатъчна грижа за денталното ни здраве. Нужно е да се използват дентални конци, вода за уста, специални пасти и четки за зъби. Цялата тази грижа за устната кухина може да ни спести доста болка, неприятности и грижи, а и не малко пари за лечение.