В тази статия ще разгледаме как да започнете да шпакловате стени и да си подготвите необходимата смес за това.

Вие сте планирали ремонт на вашият апартамент, къща или кооперация и имате нужда от опитни майстори за шпакловка и гипсокартон, окачен таван и скрито осветелени, ние ще намерим най-точният майстор за вашият дом.

 

Каква е последователността на действия преди шпакловане на стените?

 

Първо, трябва внимателно да грундирате основата. Основите под мазилката могат да бъдат различни - най-често това са бетонни стени, тухлени стени, стени от газобетонни блокове.

Качеството на основата е много важно при полагането на мазилки. Количеството материал, използвано за подравняване и времето за извършване на работата зависят от това до колко "права" е стената.

Гладка, вертикална основа ви позволява да се ограничите до слой мазилка в рамките на 5-10 мм. Ако е необходимо да се положи по-дебел слой (над 50 mm) , това се прави на два етапа. През първият етап се полага слой мазилка, който не надвишава дебелина от 50 mm. Този слой трябва да изсъхне напълно.

След като първият слой изсъхне, той трябва да бъде покрит с грунд. За по-добро сцепление между слоевете можете да направите и прорези на първия слой. Следва полагането на втория - финишен слой мазилка.

Най-често срещаният начин за декориране на стени с мазилка е чрез нанасяне на мазилка по стените с така наречените майки или основи ( които да водят мазилката по стената).

Какво представляват ,,майките''? Това са метални пластини с дебелина 6-10 мм. Тези пластини са инсталирани строго вертикално по цялата дължина на стената. Важно е всички пластини да са не само изложени вертикално, но и да са разположени в една и съща равнина.

За да проверите равнината, можете да използвате нивел с по-дълга основа и мастар (1,5-2 м). Друга възможност е да използвате отвес, но работата с него е по-бавна и неточна.

Също така е необходимо да се погрижите за контейнери за приготвяне на хоросан и вода, които ще се използват само за тези цели до края на работата по измазването. Това е важно, за да се изключи проникването на големи фракции в разтвора на мазилката и в резултат на това образуването на неравности по повърхността.

Е, кофа с чиста вода ще ви позволи да почистите инструмента и пода от случайни грешки, причинени от неопитност. За да приготвите гипсова смес, ще ви е необходим контейнер.

За да запазите пропорцията между сместа и водата, трябва да се обърнете към инструкциите за употреба, които са отпечатани на плика със сместа. За първи път е достатъчно да приготвите малко количество от сместа, за да разберете колко бързо ще усвоите това количество.

 

Разтвор за шпакловане

 

Готовият за употреба разтвор за шпакловане на стени с мазилка има плътност на заквасена сметана и се приготвя с помощта на специална приставка за бормашина или строителен винтоверт. Този метод на разбъркване на разтвора значително намалява времето за приготвяне и повишава качеството на масата. Тя трябва да е хомогенна и без бучки. За да се приготви разтвора, първо се излива сухата смес и след това се добавя вода.

Следва старателно разбъркване около 4-5 минути при ниска скорост на бормашината. Количеството на разтвора трябва да се изчисли така, че да се използва целия преди да започне втвърдяването му.

Използвайте малка шпатула, за да проверявате периодично консистенцията на получената смес и при нужда добавете още малко вода или суха смес. Ако сместа се задържа върху шпатулата, значи тя е готова за употреба.

Обикновено, мазилката се полага и изравнява отдолу нагоре. Едва в горната част на стената, близо до тавана, се обработва чрез нанасяне с хоризонтални движения.

Когато приключвате работи или при по-дълги паузи винаги измивайте инструментите си. Не оставяйте материала да се втвърди по тях.

Преди да започнете мазилката, помислете внимателно: достатъчни ли са вашите умения, за да постигнете качествено покритие.

Всъщност, въпреки очевидната си простота, този процес е много трудоемък и изисква специална квалификация. Винаги можете да поверите довършителните работи с мазилка на професионалисти