Често срещани митове за почистване на килими у дома

Понякога това, което чувате за изпълнение на определена задача (почистване на килими), съдържа невярна информация. За да почистите килимите си възможно най-ефективно, е важно да пренебрегнете често срещаните митове, които действително могат да повлияят на качеството на почистването им. Доверете се на професионалистите от Cityclean за съвършено почистване и пране на килими в Благоевград и региона.

Не чакайте върху килимът да се появят замърсени петна - колкото по-дълго е налице замърсяването, толкова по-трудно е да се почисти. Ако се консултирате с производител на килими той ще потвърди, че килимите се нуждаят от редовно и професионално почистване.

Липсата на редовно почистване на килима също може да повлияе негативно върху здравето на членовете на вашето семейство и гостите във вашия дом.

Според експерти, квадратният метър килим съдържа много повече прах и алергени, отколкото прахът на рафтовете, които изтривате.

Не оставяйте килимите да се намокри твърде много, защото може да се развие плесен.

В по-голямата си част килимите и излишната влага не се разбират. Ето защо производителите не препоръчват мокро почистване на килима.

Мокрото почистване на вашия килим ще го насити с влага и ако не се изсуши правилно, влагата може да доведе до мухъл и плесен, които потенциално могат да се разпространят в дома ви. Вместо това производителите на килими препоръчват редовно професионално почистване (у дома или на специална площадка) - обикновено веднъж или два пъти годишно.

Това почистване често се бърка с почистване с пара. Мокрото почистване на килима с професионална прахосмукачка за пране безспорно се доказа през годините:

- с него се пести време, тъй като може да се извърши на място у дома;

- избягвате носенето и трудностите при транспортиране на тежките и обемисти килими до площадките за пране и обратно;

- цената никога не е за пренебрегване и когато "дръпнете чертата" ще видите, че тя е разумна.

 

Не слушайте реклами за защитни спрейове, домакински препарати за премахване на петна. Не можете да премахнете петна професионално, без да измиете килима и всички продукти, които използвате, ще останат в килима. Това не е безопасно за живеещите хора в къщата, а ако имате домашен любимец това понякога може да доведе до проблеми с кожата и други алергични реакции в животното.

Разбира се при поява на ново петно трябва да се реагира незабавно. Ако оставите разлятата течност или зацапването да проникне в дълбочина и да засъхне премахването на петното ще е по-трудна, а понякога и не напълно възможно. Затова е важно да елиминирате петна веднага щом възникнат. Най-подходящо е да използвайте първо хартиени кърпи и дори и вестници, за да попиете възможно най-много от разлятата течност. Запомнете - попивайте, а не разтривайте, за да не увеличите замърсената площ.  След това комбинирайте със смес от оцет / вода и отново, използвайки хартиени кърпи и вестници, попийте влагата в килима.