Колко често ви се случва да преяждате? Чувствате ли тежест в стомаха? Изпитвате ли вина след поредния изяден снакс? Имате ли усещането, че след ядене, любимите ви дънки няма да ви стават?

СТОП!!! Сложи край на вредните навици и живей пълноценно!

Много често тялото ни бърка сигналите, които му подава мозъка. Пример за това е бъркането на жаждата с глад! Затова следващия път, когато огладнеете едва час след като сте яли, не тичайте към шкафа с лакомствата. Налейте си една чаша вода, изпийте и изчакайте. Ако все още изпитвате глад, хапнете нещо малко и здравословно. Ако ви се яде твърде често, това може да се дължи на непълноценно хранене или незасищащо меню.

Непрекъснатият глад може да се дължи на стрес или умора. Запитайте се спите ли достатъчно, чувствате ли се спокойни. Трябва да се преодолеят стреса и умората, за да може организмът ви да не „наваксва“  чрез храна.

Опитайте се да ограничите максимално захарта. Доказано е, че колкото повече се консумира захар, толкова повече тялото развива зависимост. От сладкото няма особена полза, тъй като засища за кратко време и се лепи директно на талията. Малко по-малко, ако намалявате количеството захар в менюто си, ще забележите, че все по-рядко изпитвате нужда от шоколад например. Това е изпитан метод лично от мен - човек, който ядеше по два шоколада на ден!!! А сега дори не помня кога за последно съм яла такова нещо. Прияде ли ми се, си хапвам, но ми стигат 1-2 парченца.

Намалете порциите на храненията си с 1/3 примерно. В началото е трудно, защото не се чувствате сити, но после стомаха се свива и свиква на новите количества. Приключвайте яденето леко гладни. След 10 минути идва засищането и същност сте изяли точно толкова колкото трябва, без да ви е тежко. Не е важно количеството , а качеството. Старайте се да ядете пълноценна храна и набавяйте всички необходими вещества за организма ви.

Спрете всякакви пакетирани храни. Повечето чипсове, снаксове и подобни съдържат натриев глутамат. Той кара организма ни да развива зависимост. Тази толкова често срещана съставка ни кара да искаме още и още чипс и да си мислим, че е нещо страшно вкусно.

И все пак, ако не успявате да не похапвате често между храненията ви, то поне го правете здравословно и разумно. Вместо да изядете няколко вафли, изяжте една шепа сурови ядки. Ако пък глада за сладко е голям, изяжте една ябълка или друг плод.

На пръв поглед всичко написано до тук е ясно и очевидно. Но се замислете колко често го правите. Успехът се състои в малките крачки.

Не бъдете роб на хранителната промишленост!!!