Същност едва ли са само пет. Но аз на този етап се сещам за толкова, или по-скоро тази бройка мога да опиша.

В момента се усмихвам, прочитайки горните два реда. Както и да е сега по същество!

 

1. Добра форма – физическа активност

 

Много хора предпочитат да ходят повече време пеша, отколкото да тичат.  Част от предимствата на ходенето пеша: не се натоварват толкова коленете, не се зачервявате и не се изпотявате. Е, разбира се не трябва да се влачите като охлюви. За да има някакъв ефект е нужно да се поддържа едно здравословно темпо. Повечето смартфони имат приложение за тази цел. С него  може да проверявате как се движите и по колко километра на ден сте изминали. Аз лично използвам такова приложение, показано на снимката, и  се мотивирам за по-дълги разходки. Ходенето е отличен вариант за поддържане на добра форма без излишно натоварване. Е, няма да започнете да изглеждате като някой супермодел, но е добро начало за повече физическа активност в живота ви.

 

2. Разглеждане на околния свят

 

Когато човек ходи пеша има възможност да оглежда всичко по пътя си по-детайлно. Това няма как да се случи, ако сте с кола. Поне не е редно да се разсейваме, докато шофираме. Ако пък използвате градски транспорт, то точно нещо ще ви „хване окото“ и автобусът потегля! Има толкова интересни неща, които могат да ви впечатлят, удивят, разсмеят или да ви накарат да се замислите. Светът се усеща и чувства повече, когато сте сред него!

 

3. Среща със стари познати

 

Винаги може да срещнете някой стар познат, дори близък ваш приятел, докато се разхождате между квартала ви и съседния такъв. Много е приятно чувството от среща със стар познат, който не сте виждали отдавна. Да повървите заедно, да се посмеете, да обмените опит, информация и емоции. Естествено това може да се случи и в градския транспорт. Но сякаш не е толкова спонтанно и истинско. Да не забравяме, че автобусите са пълни и близостта между пътниците е плашеща. Тоест поне още десет човека ще чуят вашия диалог със събеседника ви.

 

4. Пестене на гориво и пари

 

Оставяйки колата пред дома си, вие вече сте спестили от гориво. Все пак се предполага, че когато ходите пеша, разстоянията не са много дълги. Освен, ако не се мъчите да подобрите световния рекорд по ходене. Както всички знаем, колите харчат повече гориво на кратки маршрути. Ако пък използвате метро,автобус, тролей и т.н., ще си спестите парите за билети.

 

5. Слушане на любима музика

 

Последната полза, но не на последно място, е слушането на вашата музика. Предполагам, че всички обичаме да слушаме музика, която ни зарежда с настроение и определена емоция. Музиката може да се слуша и в кола и в автобус, но сякаш, когато се намираш навън е по-забавно и вдъхновяващо. С повече пространство, може небрежно да направите някоя танцова стъпка тип „лунна походка“. Да разкършите леко и да се мотивирате да увеличите темпото на крачките си.

 

Със сигурност има още много ползи от разходките пеша. Но и тези са достатъчни, за  да се замислим следващия път, когато се качваме в колата или автобуса за петстотин метра!