Видове пластификатори за бетон и химични свойства

 

1.Същност на пластификаторите.

Пластификаторите са химични добавки към бетонните смеси, които имат различни показатели в зависимост от причината за своето приложение. Основната им цел е да подобряват качеството на строителните смеси и да запазят техните характеристики независимо от атмосферните условия.

 

2. Основни видове пластификатори за бетонни смеси:  

-  пластификатор с широко приложение (Flocrete N). Използва се за бетонни смеси от различни типове, без ограничение за елемента на сложност при изпълнение. Разтваря се на водна основа в строителните смеси. Осигурява по-висока якост на сместа, по-малка водопропускливост, равномерност на разтвора, намаля нужното количество цимент, който се използва при стандартен разтвор, има хомогеност и плътност, увеличава здравината на конструкцията, с една дума има висока енергийна ефективност при неговото масово използване. 

- друг тип пластификатор, който пък забавя процесите на втвърдяването на бетоновите смеси при обработка е (Flocrete R1). Той също се разрежда на водна основа. Използва се когато температурите на въздуха са много високи, при големи обекти с огромни площи, където е нужно по-голямо време за обработка, при леене на отделни бетонни елементи и т.н.  Като краен продукт се получава висока якост на материала, поради по-малкото вода, която е нужна за строителната смес.

- пластификатор (Flocrete CF), се използва за работа при ниски температури и при спешни ремонтни дейности. При него се повишава количеството отделяна топлина, ускоряват се химичните процеси и по този начин се осигурява неговата якост и дългосрочност.

-  друг тип пластификатор (Cemairin3) има широко приложение. Той създава въздушни мехурчета и по този начин намалява количеството вода в разтвора и е устойчив на ниски температури, както и на замръзване. Подходящ е и за райони, където температурните амплитудни разлики са големи. Използват се най-вече при асфалтови смеси, големи бетонни площадки и т.н. 

Повече за изградени обекти, информация за строителни услуги и книжа на сайта и блога на строителна фирма МД-90 за Варна и област на адрес -  www.md90.biz