Алпинеумите са страхотен начин човек да добави към естетиката на своята градина, като не само разнообрази образа ѝ, но също така ѝ помогне да добие повече хранителни вещества, минерали и като цяло да обогати нейното общо състояние.

Алпинеумите получават своето име идвайки от корена „алпус“ или планинска верига. Това е причината един основен елемент съставящ почти всеки алпинеум, да бъде именно скалата или големите камъни.

Има и специални видове алпинеуми, които използват месни скали, за да принесат внушителността на местната природа, но по-близко до дома. Този текст ще ви служи да ви посочи кои са напълно задължителните елементи за изграждането на един красив алпинеум.

За идеите и съветите ни помогнаха експертите по темата с красивите градини - UniGarden-bg.com.

 

1. Червен и зелен мулч

Мулчът е много добър начин да се зададе основа и тон на един алпинеум. Той генерално фигурира и на други места в градината, но може отлично да се комбинира с много от елементите.

Тъмните цветове мулч, като червеният кедров мулч например, са отличен избор за изграждането на цветова основа за алпинеуми съставени от бели камъни и скали.

2. Лишеи и планински цветя

Лишеите, мъхът и планинските цветя са неща, които човек би очаквал да види на една планина. Те са удачен избор, тъй като много добре могат да се комбинират с останалите елементи, цветово и съвсем симбиотично.

Основната причина да се ползват тези растителни видове и цветя, е понеже те са удачен, добре контекстуално измислен, вариант. Има причина тези неща да растат горе а друго да не вирее – те знаят, че на вятъра не можеш да му се опреш, затова и следващата добавка е толкова удачна.

3. Дънери за насекоми

Самотните дървета рано или късно биват победени от планинския вятър, оставайки своите дънери да хранят почвата под себе си. Добавянето на дънер ще бъде отличен избор с оглед на контекстуалното предназначение.

Един дънер може да бъде източник на хранителни вещества на много насекоми, които да са важни за торенето на самия алпинеум и самата градина.

4. Скали и камъни

Какво е алмпинеум без скали и камъни – няма да бъде същото. Но това, което наистина прави тези елементи задължителни, е отличната им цветова комбинация с вече поставената почва и мулч.

5. Едър чакъл – идеален за алпинеум

Едрият речен чакъл може да се ползва за завършване на основата на самия алпинеум, като по този начин позволи за по-доброто стичане на дъждовната вода надолу към почвата.

За още ценни съвети и информация, можете да се свържете с UniGarden-bg.com.