Здравословното хранене с всяка изминала година става все по-неизменна част от нашия живот. Ако искаме да сме здрави, щастливи, изпълнени с позитивна енергия и да чувстваме тялото си „живо“, то непременно трябва да наблегнем на здравословни храни. Питате се: Кои са тези храни? С какво биха наистина ми помогнали? Ако ги консумирам, ще ми помогнат ли да отслабна по-лесно? Ще избегна ли редица болести ако водя здравословен начин на живот?

Ползите на здравословното хранене очевидно са безкрайни, затова нека да  научим кои са най-важните пет здравословни храни.

 

1. Лимон

Този жълт плод е безценен помощник на всеки човек, насочил се към здравословно хранене. Богат на витамин С, витамин Е, витамин А и В6 помага за предотвратяването на редица заболявания като диабет, запек, ревматизъм, лошо храносмилане и високо кръвно налягане. Само чаша вода с лимон сутрин на гладно преди работа са безценно средство за детоксикация на тялото, ускоряване на метаболизма и отслабване, грижа за косата и кожата на тялото. Лимонът изключително много помага и на жените при борбата им с вечния целулит, поради неговото диуретично и прочистващо действие. Така че консумирайте лимон на дневна база, а резултатите ще дойдат скоро налице.

 

Лимони

 

 

2. Ябълка – „незаменимият плод“

Един от най-най полезните плодове, които могат да ни избавят от всякакви неприятности, свързани с нашето здравословно състояние, като рак и различни видове сърдечни заболявания. Ако консумираме дори само по една ябълка на ден, то си поддържаме имунитета в добро състояние и се предпазваме от редица грипове и вируси. Ябълката е ценен антиоксидант, с високо съдържание на витамин С, високо съдържание на фибри, забавя стареенето на кожата, намалява холестерола. Ябълките са изключително полезни и за зъбите ни, като редовната им консумация ограничава развитието на различни бактерии в устната кухина, което намалява и риска от кариеси. Ябълката непременно трябва да присъства в нашето меню и при намерение за отслабване.Тя е безценна при множество диети, тъй като благодарение на богатото си количество фибри, витамини, минерали и антиоксиданти ще допринесе да изваем стройна фигура и да се чувстваме физически здрави и щастливи.

 

Ябълка

 

 

3. Чесън

Чесънът е върховният лек в днешно време, предотвратяващ множество болести, особено злокачествените. Ако искате да имате силна имунна система, особено през зимния сезон наблягайте на повечко скилидки чесън на дневна база, като 2-3 скилидки са достатъчни за поддържане на добро ниво. Самият той съдържа алицин, което помага срещу бактерии и гъбички. Съдържа изключително много антиоксиданти, намалява кръвното налягане, холестерола, предпазва от редица инфекции, заздравява костите и подобрява паметта. Консумирайте го редовно и няма да съжалявате. Дори, напротив, ще подобрите здравословното си състояние и ще поддържате силен имунитет.

 

Чесън

 

 

4. Овесени ядки

Овесените ядки спадат към зърнените храни, като са изключително полезни за здравето, съдържат огромно количество фибри, минерали, витамини и са мощен антиоксидант. Използват се особено от любителите на спорта и фитнеса за пълноценен и здравословен хранителен режим. Помагат ни да отслабнем, тъй като засищат доста и организмът няма необходимост от много храна след консумацията им. Помагат и на сърцето, тъй като намаляват холестерола и понижават високото кръвно налягане. Овесените ядки са най-подходящи да се консумират на закуска, тъй като дават пълноценна енергия на организма, който след употребата им е жив и енергичен през целия ден.

 

Овесени ядки

 

 

5. Леща, боб и други варива

Ако искате здраво сърце, то непременно включете в менюто си тези безценни за здравето варива като боб, леща, нахут и другите от техния вид. Хората консумиращи ги редовно намаляват с поне 10% шанса от заболявания свързани със сърцето, като инфаркт и инсулт. От друг страна са богати на фибри, растителни протеини, контролират кръвната захар, което помага и на хора с диабет.

 

 

Консумирайте редовно гореизброените 5 супер здравословни храни и ще видите, че ще се чувствате по-тонизирани, изпълнени с енергия и най-вече с мотивация за един пълноценен и красив живот.

 

 

 

Автор: Елисавета Левичарова