Горивото за земеделие, или така нареченият червен дизел, е това, което се използва за машини и офроуд превозни средства в най-различни индустрии, включително земеделие и строителство. Този продукт е точно като обикновения дизел, но е оцветен. Въпреки това, поради причини, които са разгледани по-долу, не трябва да използвате това гориво за земеделие за никаква дейност, за която не е одобрена употребата му. Ето и шестте най-често срещани въпроси, относно червеното дизелово гориво.

Защо горивото за земеделие е оцветено?

От време на време се налага да се боядисват горивата, за да могат да бъдат идентифицирани. Различаването им е важно, тъй като някои подлежат на специални такси, данъци и други разпоредби, от които други са освободени. Например, авиационният бензин може да бъде боядисан в червено, лилаво, синьо или зелено, в зависимост от неговата смес. Някои държави изискват дизелът да бъде боядисан в червено, ако е гориво с високо съдържание на сяра.

Какъв е данъкът върху горивото за земеделие?

Червеният дизел се облага с данък, който е по-нисък от този за обикновения дизел. Това означава, че цената му е по-ниска от тази на другите горива, ако го купувате за офроуд употреба. 

Мога ли да използвам гориво за земеделие за автомобила/камиона си?

Червеното дизелово гориво не се различава от обикновеното дизелово гориво, когато става въпрос за използването му в някакво търговско превозно средство, но това е незаконно. Както бе посочено по-горе, този продукт има високо съдържание на сяра, което означава, че е подходящо за офроуд дейности, но не и за движение по пътищата. Ако при случайна проверка се установи, че използвате гориво за земеделие за пътни дейности, може да бъдете подложени на значителни глоби и други санкции.

Защо използването на червен дизел в превозното ми средство е незаконно?

Правителството е строго по отношение на използването на горивото за земеделие, защото по този начин се избягва плащането на данъци за стандартните горива, което си е престъпление. 

Санкцията за това престъпление зависи от състоянието, в което сте хванати да използвате червено дизелово гориво. Като цяло обаче можете да предположите, че ще бъдете подложени на не малка глоба.

За какво се използва горивото за земеделие?

Червеният дизел по химически състав не се различава от всяко друго гориво, така че може да се използва за всяко превозно средство с дизелов двигател. Този продукт обаче е запазен за селскостопанска и строителна техника, и други офроуд приложения.

Кой използва червен дизел?

В търговският и индустриалният сектор традиционно горивото за земеделие се използва за захранване на генератори, трактори и друга тежкотоварна и специализирана техника. За закупуването на това гориво не се нуждаете от лиценз или сертификат, но предприятието, от което го закупувате, трябва да бъде сертифицирано. За това ако имате нужда от сигурен и надежден партньор в доставките на качествено гориво за земеделие, Горрел ЕООД е правилния избор за вас. Фирмата се е доказала през годините, предлагайки качествено гориво и навремнни доставки до всяка точка на страната.