Грижата за вашата чувствителна кожа може да не ви изглежда като нещо важно, но не трябва да я подценявате, тъй като ако не полагате нужните грижи за кожата си с подходящата професионална козметика, тя става лесно дразнима и се зачервява. Кожата е най-големият орган на тялото ви и има много важни функции за общото здраве. Също така е като гъба. Каквото и да сложите върху кожата ви, то се просмуква през нея. С други думи това, което нанасяте върху нея, отива в тялото ви. Знаейки как точно функционира кожата ви, вие ще познавате по-добре нейните нужди и ще се научите как правилно да се грижите за нея, така, че да се радвате на здрав и красив външен вид.

 

Съвети за грижа за чувствителна кожа

Хората с чувствителна кожа трябва много да внимават каква козметика използват, тъй като най-малката грешка може да доведе до поява на обрив, зачервяване и неприятен сърбеж. Именно поради тази причина специалистите препоръчват употребата на специална професионална козметика за чувствителна кожа от beautyforce.bg, която е създаване да предпазва и облекчава грижата за този вид кожа. Основното предимство на козметичните продукти за чувствителна кожа е, че не съдържат аромати и оцветители, както и други дразнещи съставки.

 

Следните съвети в грижата за чувствителната кожа са задължителни, за да я предпазите от увреждане, както и да запазите за по-дълго младежкия и сияен вид на кожата си:

Почистваща козметика - Започнете рутината си с нежен почистващ препарат, предназначен за вашия тип кожа.

Използвайте тонер без алкохол, за да почистите дълбоко кожата си, особено ако сте склонни към акне.

Хидратирайте с овлажнител без аромат за вашия тип кожа. Избягвайте продукти, които съдържат салицилова киселина.

Нежният ексфолиант и маската за лице с каолинова глина могат да направят чудеса, като първо премахват мъртвите кожни клетки и след това добавят хранителни вещества към кожата ви. Важно е да използвате скраб, който не е абразивен.

Избягвайте много гореща или студена вода по време на ежедневната си рутинна грижа за кожата.

Не използвайте продукти за грижа за кожата с тежки препарати като натриев лаурил сулфат (SLS). Това изсушава кожата и я дразни.

Не търкайте лицето си с абразивни кърпи, четки или луфи.

Избягвайте други сурови и дразнещи съставки, които често присъстват в антиейдж продуктите и тези против акне. Те включват: Retin-A, бензоил пероксид и салицилова киселина.

Когато докосвате кожата си, уверете се, че ръцете ви са чисти, тъй като е много лесно да прехвърлите бактерии върху чувствителната кожа и да влошите състоянието й. 

 

ПОЗНАЙТЕ КОЖАТА СИ

Важно е да разберете кожата си, за да се научите как да се грижите за нея. Може да имате чувствителна кожа поради честото дразнене от използването на продукти със сурови съставки или може да имате кожно заболяване, което се нуждае от медицинска помощ. 

Кожата ви е най-големият орган в тялото ви и има много функции, включително:

- Предпазва ви от мръсотия и болести.

- Предотвратява увреждането на вашите органи.

 

Състои се от 3 слоя с различни функции: епидермис, дерма и подкожен слой. 

Епидермисът е външният слой на кожата ви, който е много тънък и съдържа най-вече мъртви клетки, които се заменят с нови клетки приблизително на всеки 28 дни, в зависимост от вашата възраст. Епидермисът съдържа меланинови клетки, които определят цвета на кожата ви. Той също така я предпазва от ултравиолетовите лъчи.

Дермата е средният слой на кожата ви. Този дебел слой (съставлява 90 процента от дебелината на кожата) е направен от колаген и еластин и придава на кожата ви еластичност и здравина. Кръвоносните съдове, космените фоликули, лимфните съдове, нервните окончания, потните жлези и мастните жлези са в този слой. Функцията на дермата е да снабдява епидермиса с наситена с хранителни вещества кръв. 

Подкожният слой е най-дълбокият вътрешен слой и се намира точно под дермата. Това е мастният слой, който придава контур на тялото ви. Съдържа мазнини, които се използват като енергия. Също така съдържа кръвоносни съдове и нерви. Този слой регулира температурите на екстремно горещи и студени градуси, а освен това подобно на амортисьор осигурява защита от наранявания на органите в тялото ви.