Когато става дума за отопление на разположение на домакинствата се предлагат различни форми на електрическо отопление чрез климатик, конвектори, калорифери, радиатори и други. Безспорно един от най-добрите начини за отопление на дома е чрез конвекторите, които предлагат по нещо за всеки, но най-голямото им предимство е тяхната преносимост. Електрическите конвектори са царете на удобството, предлагайки несравнима лекота на използване винаги, когато се нуждаем от бързо затопляне на пространството.

Друг често предпочитан уред за отопление са електрическите радиатори, които също осигуряват сравнително бързо и качествено затопляне на пространството.

Много често собствениците на различни имоти не могат правилно да преценят кой отоплителен уред да изберат. Точно поради тази причина заедно с консултантите от отдела за продажба на електрически маслени радиатори в Багира решихме да направим кратка съпоставка на два от най-популярните преносими нагреватели на пазара - електрическите радиатори и конвекторите, за да преценим кой е най-подходящият за вашето пространство.

 

 

Кога да изберем електрически радиатор?

 

Електрическите маслени радиатори са позната гледка в повечето домове. Понякога те се използват само когато основните системи за отопление се повредят, но за други домакинства те са основен източник на топлина, който през зимата се използва за ефективно допълнително отопление. Електрическите радиатори продължават да се радват на популярност сред потребителите, защото предлагат трайна и по-ефективна топлина в сравнение останалите отоплителни уреди на ток.

 

Преносимите електрически радиатори обикновено използват масло като нагревателен елемент, за да осигурят равномерно разпределение на топлината в целия уред. Това масло отлично задържа топлина, така че макар да им отнема повече време да се затоплят, те остават топли дори след като са спрели да черпят енергия от мрежата. Топлината от напълнените с масло радиатори продължава по-дълго, което от своя страна означава, че те се нуждаят от по-малко енергия, за да повишат стайната температура. Благодарение на своите много ребрени корпуси, които увеличават отоплителната площ, електрическите радиатори работят по-ефективно. Освен това не изсушават въздуха както климатиците.

 

Стандартните или модерните технологии?

Повечето хора ще изберат преносими електрически радиатори, ако плануват да го използват често и искат да минимизират текущите си разходи. Страхотното при електрическите радиатори е, че можете свободно да избирате модел според вашите нужди – дали ще е обикновен или с повече функции зависи от вас. Ако искате модел със стандартни и обикновени функции, бюджетните модели се предлагат с термостати. Ако обаче искате нещо с по-енергоспестяващи функции, можете да закупите модели с допълнителен комплект крака, така ще имате цялата разширена функционалност на фиксиран нагревател, но с по-голяма преносимост. Освен това има модели, които разполагат с пълно денонощно програмиране и прецизен цифров термостат, който ще ви гарантира пълен контрол върху потреблението на енергия.

 

Кога да изберем конвектори?

Едно от големите предимства на конвекторните нагреватели е свързано с бързото загряване и бързото затопляна на пространството. Обикновено това са уреди, към които посягаме, когато се нуждаем от топлина при нужда като например за повишаване на температурата в клас по йога, затопляне на домашна зимна градина или осигуряване на бърза топлина в малко използвана зала за срещи. Те не са толкова енергийно ефективни като електрическите радиатори и разхода за електроенергия е по-голям, ако се използват редовно, но за пълно удобство са изключително ефективни.

 

В основата си всички конвектори използват открит метален елемент, който бързо се загрява и разпространява топлината в околния въздух. Топлият въздух след това се издига през решетката на нагревателя и започва да циркулира из стаята, създавайки конвекционен ток, който ще гарантира, че вашето пространство е добре отоплено. Конвекторите са изключително леки и леснопреносими, което ви дава свободата да ги поставите, където пожелаете. Един от минусите на конвекторите е, че всеки път, когато излезете от стаята или отворите прозорец, вие губите от натрупаната топлина и нарушавате цикъла на конвекция, така че нагревателят трябва да работи по-усилено, за да се опита да възстанови загубената топлина. Точно както при електрическите радиатори, имате избор между бюджетни и висок клас модели. На ваше разположение са модели с 24/7 програмиране и точен цифров термостат, който помага да намалите потреблението на енергия, а ако това не е достатъчно, има модели, които се предлагат със собствени крака и дистанционно управление, за да можете да управлявате вашите конвектори от комфорта на вашия диван.

 

Енергийно ефективна топлина или бързо загряване при нужда

Както електрическите радиатори, така и конвекторите са отлични като преносими отоплителни решения, така че не можете да сбъркате с нито един от двата избора. Горещо препоръчваме електрически радиатори за енергийно ефективно отопление, но бързата топлина на конвекторите също може да бъде чудесен избор, ако използвате нагревателя си само понякога.