Най-добрият начин да изберете правилното осветление за вашия дом е да определите предназначението на всяка стая и след това да изберете съответните осветителни тела.

Осветлението често е нещо, което се пренебрегва и се оставя чак за последните етапи от ремонта на дома. А всъщност колкото по-рано помислите за него, толкова по-добре можете да разпределите осветлението и да си спестите повече разходи.

 

Правилното осветление трансформира пространството, създавайки специфична атмосфера в зависимост от избрания тип осветителни тела и крушка.

 

Осветлението в дома ви може да бъде такова каквото вие искате, но за да получите желаният ефект ще трябва да създадете правилното настроение и да го направите в най-добрия възможен стил. Заедно с консултантите от отдел осветителни тела в Багира ще споделим с вас няколко основни неща, които трябва да знаете, за да изберете подходящото осветление за вашия дом.

 

Има три основни вида осветление, което често се използва в домовете.

 

Основно

Този вид осветление всъщност осигурява основното осветление в дома. Обикновено се поставя в центъра на стаята, като целта е да предостави симетрично и равномерно осветление, така че цялата стая да бъде добре осветена. Крушките, използвани за този тип осветление, често са лунички и флуоресцентни лампи.

 

Целево

При него светлината се фокусира върху области, където се извършват специфични дейности като четене и готвене. Целта му е да ви даде възможност да извършвате по-добре тези дейности и да подсилите определена атмосфера в стаята. Някои често предпочитани целеви осветителни тела са настолните и подови лампи.

 

Акцентно

Този тип осветление се използва за подчертаване на специални, декоративни предмети като художествени скулптури и картини. Акцентните осветителни тела се предлагат под формата на прожектори, където силна светлина се фокусира върху въпросния обект.

 

Какъв вид крушки са подходящи за осветителните тела във вашия дом?

 

С нажежаема жичка

Крушките с нажежаема жичка излъчват топла, жълта светлина и се използват за вътрешно осветление. Те обаче са най-малко енергийно ефективни и издържат само около 800 часа. Този тип крушки са най-подходящи за осветителни тела като подови или настолни лампи, както и полилеи.

 

Флуоресцентни

Тази хладна, ярка, енергийно ефективна светлина е идеална за зони, които не са толкова важни. Такива зони включват мазета и малки коридори. Всяка лампа трае дълго и не изисква честа подмяна.

 

LED

Макар и скъпи, тези крушки издържат най-дълго и са много енергоспестяващи, тъй като излъчват ярка светлина с малки мощности. Освен това те правят цветовете да изглеждат страхотно. Състоящи се от полупроводникова верига, която излъчва светлина при захранване с електричество, LED светлините не отделят прекомерна топлина. Следователно те са чудесен вариант, тъй като стаите, оборудвани с тези светлини, няма да се затоплят лесно. LED светлините се предлагат в много разнообразни цветове, вариращи от бяло, жълто, червено до синьо.

 

Халоген

Халогенните крушки често се използват, за да осигурят прожектор за художествени предмети в къщата. Предлага се в жълта и бяла светлина, осигурява топла светлина, но може да стане гореща на допир. Освен това консумира високи нива на енергия.

 

Съвети за избор на осветителни тела за различни стаи на дома ви:

 

 

Дневни

Общите пространства като дневните са местата, където се извършват най-различни дейности. Създайте приветливо настроение, като фино комбинирате общо осветление заедно с акцентни светлини. Можете също да съчетаете настолни и подови лампи, но имайте предвид обаче, че ако холът е малък, едно общо осветително тяло ще е достатъчно, за да освети стаята. От друга страна, ако имате висок таван, изберете по-голяма висулка на лампата.

 

Трапезарии

Трапезариите трябва да са удобно място, където семейството да може да се събира край масата. За да постигнете привлекателна атмосфера, поставете основните осветителни тела да висят точно в средата на трапезарията. Имайте предвид, че лампата трябва да бъде инсталирана на поне 60 см от повърхността на масата.

 

Кухня

Основното осветление с добра интензивност на светлината е от решаващо значение за кухненския бокс. Уверете се, че кухнята е добре осветена, като инсталирате достатъчно светлини. Добавете допълнително осветление под окачения шкаф или аспиратора.

 

Спалня

Изберете светлини, които дават комфортна и спокойна атмосфера. Стенните лампи и настолните лампи са добър избор за спалните. Може също да изберете светлини със специална настройка, която позволява функция за затъмняване.

 

Кабинет

Когато учиш или работиш, е важно да имаш осветление, което ти помага да се фокусираш и да се концентрираш. Инсталирайте общо осветление, за да озарите цялата стая и добавете допълнителна настолна лампа или светлина за четене. Уверете се, че е достатъчно ярък, за да не си разваляте зрението.

 

Баня

Някои светлини като халогенни крушки генерират много топлина и са изключително ярки. Избягвайте такива светлини, тъй като генерираната топлина бързо ще затопли банята. Вместо това инсталирайте общо осветление и поставете превключвателя извън банята от съображения за безопасност. Избягвайте декоративните лампи със сложен дизайн, тъй като те могат много да затруднят почистването. Осветителните тела за баня също не могат да имат облицовки от дърво, кожа или плат, тъй като са податливи на плесени при контакт с влага.