Тапетите са един от най-добрите избори, който можете да направите за една стая. Независимо дали планирате да ги сложите само на една стена или да покриете цялото помещение с тях, това е чудесен начин да добавите цвят и текстура към Вашето пространство. Предлаганата гама от цветове и десени ще допълни всеки стил, без значение дали стаята е традиционна или ултрамодерна. Можете дори да избирате между постоянни тапети и новите сменяеми хартии, които дават нови възможности за декориране. Важно е само да намерите визията, която пасва на Вашата естетика, стая и бюджет. За да сте сигурни, че получавате тапети, които отговарят на всичките Ви нужди, ето няколко съвета, които ще Ви помогнат.

 

1. Бъдете креативни

Тапетът не е само за стени. Искате да промените вида на тавана? Можете да го направите като залепите на него тапети с шарки. Те могат да се използват също и за покриване на скринове и други мебели, които са остарели или повредени, или които вече не са подходящи за Вашия интериор. Просто облепете целия елемент, сякаш опаковате подарък. За визуален акцент, покрийте само една стена с тапети в контрастен цвят или десен. Някои видове могат да бъдат боядисвани, което Ви позволява да правите цветови координации с други елементи в стаята.

 

2. Разгледайте повече магазини

Посетете различни големи и бутикови магазини, за да проверите продуктите. Възможно е да пазарувате и онлайн, но е по-добре, ако видите тапета, преди да го купите. Цветовете може да изглеждат по-различни на живо, а и ще можете да видите всички фини маркировки и текстури по тях. Вземете мостри, така че да добиете представа как ще изглеждат тапетите по предназначените за тях стени. Осветлението, както естественото, така и от лампите, може да повлияе на това. Затова най-добре е да проучите и разгледате на място, а ако търсите богат асортимент в каталога с тапети на Лерос ще откриете много предложения на английски, немски и италиански производители.

 

3. Определете нивото на трафика в стаята

Виниловите тапети са идеални за зони с висок трафик, като например кухнята или банята, защото са трайни и могат да се почистват със сапунена вода и четка. Стандартните тапети са по-деликатни и някои видове могат лесно да бъдат повредени. Затова са подходящи само за стаи с нисък трафик.

 

4. Определете площта на стените

Измерете площта на стените, като вземете под внимание размера на прозорците, вратите и другите части, където няма да имате нужда от тапети. Ако не можете да се справите, консултантите в магазина също могат да ви помогнат да определите колко ролки ще ви трябват за проекта.  Не забравяйте, че някои шарени десени изискват съвпадение на шаблони по ръбовете, така че ще се нуждаете от допълнително количество тапети.

 

5. Координиране с други елементи в стаят

Вземете си измерванията, мостри от тъканите на меката Ви мебел и мостри на боя, когато тръгнете за тапети. Потърсете модели с цветове и десени, които допълват елементите в стаята.

 

6. Проучване на цената

Цената на тапетите варира значително в зависимост от качеството на хартията, модела и цветовете. Разходите могат да се движат от около 5 лв. до стотици левове на ролка. Ако харесате скъп тапет, запишете името на производителя и модела, след което го потърсете онлайн за по-ниска цена.