Измиването на лицето е една от основните предпоставки за чиста и свежа кожа, особено след полагането на дневния макияж и не само, ами и за отстраняването на нечистотиите, които околната среда ни предлага. При тази привидно елементарна процедура също се изискват определени методи, които да я направят правилна и пълноценна за нашата кожа.

Предлагам 9 неща, които да НЕ правите при измиването на вашата кожа на лицето:

- Избирате грешен и напълно неподходящ продукт за вашата кожа - тоест ако имате суха кожа избирате продукт за мазна, което напълно грешно. Подходящия продукт е този, който отстранява грима и мръсотията качествено и в същото време запазва естествените масла на вашата кожа.

- Престараване и мании за чистота - До два пъти на ден (сутрин и вечер) е нормално да се измива кожата на лицето, но повече от това може да раздразни и зачерви кожата ви, и дори да предизвика алергични реакции.

- Използвате прекалено топла вода - Много топлата вода разширява порите, а студената вода ги свива. Идеалният вариант е хладката вода, отново за да не предизвикате прекомерно изсушаване на кожата.

- Прекалено ексфолииране - То играе ключова роля за отстраняването на мъртвите клетки, но отново трябва да се използва умерено. Тази процедура се прави максимум три пъти в седмицата, като вместо кърпа използваме ръцете си.

- Не изплаквате и отстранявате добре измиващия продукт - Наслояването на измиващото средство води до запушване на порите. Брадичката и носа са най пренебрегваните места - погрижете се да са измити добре.

- Използването на дразнещи съставки - Направете на лицето си услуга, като избегнете дразнещите съставки, като оцветители, аромати и синтетични консерванти (парабени). Винаги четете съставките на етикета.

- Триенето на лице с кърпа при подсушаване - Използвайте кърпа специално предназначена за вашето лице - не използвайте чужди, дори и тази на половинката ви. Подсушаването трябва да е с леки, потупващи движения, а не с триене и търкане.

- Не изчаквайте, за да хидратирате кожата си - Нанасянето на хидратантен крем трябва да стане докато кожата е още влажна, за да се максимизира ефекта. Същото важи и за серуми. Ако кожата ви е напълно суха ще направи абсорбирането на крема по-трудно и дори може да направи кожата ви лепкава или мазна.

- Страх от използването на масла - Дълго време маслата за лице бяха обявени за враг номер едно на кожата, тъй като се смята, че те запушват порите. Правилно подбраните масла могат да почистят порите от бактерии и нечистотии, и да лекуват и балансират кожата ви.