Панталонът в дамския гардероб е бил извоюван от женския пол с дълги битки срещу закоравели обществени нагласи и разбирания.

Причината в западния свят да бъде смятано за недопустимо носенето му от жени не се корени единствено във външния му вид, който противоречи на приетите символи на женственост.

В миналото са били допускани единствено мъже до много дейности, които в днешно време се изпълняват и от жени и намираме това за съвсем естествено. Тази привилегия на мъжете се е изразявала и през дрехите, които ясно отделяли двата пола.

Кога жените започват да носят дамски панталони

В много мюсюлмански страни, широките шалвари са част от ежедневното облекло на жените още от древността. В западния свят обаче нещата стоят по съвсем различен начин.

Необходима е била истинска революция в обществото, за да могат дамите да носят удобната дреха без да се притесняват от наказания и унижение.

Пътят на панталона към дамския гардероб е дълъг, но в днешно време можете да се насладите на елегантността на изисканите дамски панталони на Kamerans.bg.

 

Опити за еманципация

Още в средата на 18-ти век американската журналистка Амелия Блумер се появява пред публика облечена в широк панталон, покрит с къса пола. Тя пропагандира правото на жените да обличат каквото искат и дори да участват в президентските избори.

Тогава все още обществото не е готово за промяната и тя среща ожесточена критика.

 

Дамския панталон на екрана

В средата на 19-ти век жени, работещи в мини, започват да носят широки панталони, които били значително по-удобни за тежкия физически труд.

Въпреки, че това не е прието добре от обществото, по това време актрисата Сара Бернар се появява на екрана, облечена в подобен панталон.

През 20-те години на 20-ти век, дръзката Коко Шанел популяризира дамския панталон за разходки и спорт. Все още се смята, че панталонът може да бъде носен от дамите единствено у дома и в свободното време.

По-късно актрисите Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн променят това като правят панталонът основна част от костюма във филмите си. Въпреки, че стават обект на много нападки, това кара публиката да приеме по-добре носенето на панталони от жените.

Днес можете да бъдете дръзки и женствени с елегантните дамски панталони от Kamerans.bg.

 

Домашния фронт

По време на Първата световна война се налага жените да поемат голяма част от мъжките задължения и започват редовно да носят панталони, заради техния комфорт. Тогава по необходимост панталонът се налага като работна дреха и за жените и така разрешава спора за това дали те трябва да ги носят, или не.

Войната води до големи промени в обществените нагласи и самата позиция на жените в обществото. Те започват да изпълняват много дейности, запазени дотогава само за мъжете, а дамският панталон става символ на женската еманципация.