През първите месеци от раждането, преди още да се е научило да хваща предмети или да сяда, вашето бебе ще обърне внимание най-много на бебешките играчки и предметите, които може да гледа и да слуша. 

Отначало очертанията на предметите ще му бъдат размити и ще може да вижда само неща, които са на около 30 см от очите му. Макар че през първия месец то ще може да вижда ясно само на около 15 см ще проявява особен интерес към човешките лица и тогава е времето, в което ще разпознава ясно вашето, а също така интересни ще бъдат за него и големи снимки на човешки лица.

Висококонтрастните модели и ярките цветове ще привличат вниманието на вашето дете, тъй като те са лесно разпознаваеми. То бързо се научава да различава звуците у дома и нежната музика. Сега е моментът, в който можете да му пеете вашите любими детски песнички. Обектите, които се движат бавно и издават нежен звук, са много по-интересни за него от тези, които са статични и тихи.

бебешки играчки

Бебешки играчки за хващане, дрънкалки: Късогледството на новороденото е причината, поради която то оценява всичко, което може да се премести в близост до очите му. То все още не може да държи играчките си, но ще демонстрира предпочитанията си, като посяга към онези, които харесва.

MP3 плейър или музикална кутия: Музиката е един то най-добрите начини, с които да успокоите или забавлявате вашето бебе. Подбирайте разнообразни мелодии и следете неговите реакции, за да откриете кои го забавляват и кои успокояват.

Мобилни устройства: Съвременните технологии и мобилните устройства могат да добавят нови хоризонти във възгледите на вашето бебе за живота. Подберете такива с контрастни цветове и шарки. Особено любими на малките бебета са мелодиите на мобилните телефони, но от съображение за сигурност ги поставяйте далече от техния обсег, тъй като могат да причинят задушаване. Най-добре е да поставите мобилното устройство, така че детето да може само да го вижда, без да го достига.

  •  

Втори момент: от раждането до 3 месеца

  •  

Нечупливо огледало: Въпреки че не осъзнават, че това е тяхното отражение, бебетата ще го намират за очарователно. На 3 месеца вече вашето бебе ще е открило отражението на себе си и ще е започнало да му се усмихва. Потърсете нечупливи огледала, които ще можете да закачите в близост до него или да поставите под него, когато го сложите да легне по коремче.

Меки книжки с цветни картинки: Тези книжки са лесни за разбиране. Модели и цветни графики са предназначени само за бебета. Легнете близо до вашето съкровище, за да може и то да вижда цветните картинки и как отгръщате страниците, докато на глас четете или му разказвате позната приказка, защото дори и да ви се струва невероятно детето ви следи всяко ваше движение и ви слуша много внимателно.

Сетивни бебешки играчки: Меките играчки, които при натискане издават различни звуци ще забавляват вашето дете в продължение на много месеци. Звуците ще помогнат на детето ви да осъзнае, какво точно прави с ръцете си.

Дрънкалки, във вид на чорапи и гривни: Поставете мекичка дрънкалка върху китките на вашето бебе или я пришийте за чорапчетата му, така ще му осигурите часове развлечения, в които то ще експериментира със звуците, които те издават.

Вятърни камбанки: Малките бебета много обичат нежната музика, така че е добре да поставите тези камбанки задвижвани от вятъра в близост до креватчето им, за да могат да слушат техните звуци и да ги наблюдават как се движат, докато заспят. Подрънквайте с тях от време на време, за да може бебето да се наслади по-отчетливо на звуците им.

 

Изборът на бебешки играчки за вашето малко съкровище може да ви се стори малко по-сложен отколкото всъщност е, за това в началните месеци просто заложете някои от по-горе изброените. Ако все още не сте се сдобили с подходящите можете да разгледате каталога с бебешки играчки на Minimod.bg, където ви очакват наистина богат асортимент от различни видове играчки, групирани в различни категории, за максимално улеснение на родителите.