Бормашината вероятно никога не е била толкова популярна, колкото е в момента. Освен моделите за професионалисти, които станаха практически незаменими на строителната площадка, през последните няколко години виждаме все повече варианти, насочени към нуждите на домашните майстори. Ако обмисляте подобряване и модернизиране на арсенала си от инструменти, и се чудите коя да изберете, тогава прочетете нашия наръчник на купувача, изработен заедно със специалистите в търговията на бормашини от Bagira.bg, за да научите повече и да решите, кой модел е най-подходящ за вас.

 

Какво е бормашина?

На първо място, нека изясним какво прави бормашината. Тези инструменти са предназначени основно за задвижване на винтове и са снабдени с ¼ " шестстепенни държачи за директно поставяне на битовете. Въпреки това, за случайния наблюдател ползите може и да не са толкова очевидни. Средно бюджетният модел бормашина има регулируем патронник, избор от две или повече скорости, отделни режими за пробиване, винтово задвижване и съединител, който позволява прецизно използване на въртящия момент.

 

Чудите се защо да използвате бормашина вместо стандартен акумулаторен винтоверт?

Регулируемият съединител на бормашината я прави много по-подходяща за задвижване на винтове и наистина може да предложи по-голям контрол. По-голямата й мощност й дава предимство при работа с големи крепежни елементи, заради високите нива на въртящ момент. Причината затова е, че бормашината е снабдена с един вид ротационен чук, който се задейства веднага след като инструментът срещне значителни условия на натоварване. Това означава, че тя може да работи по-бързо и по-ефективно от други машини и има сериозно преимущество, когато става дума за дълги или дебели винтове. Удароустойчивият й механизъм позволява да поставя големи скоби в дървесината, без да се налага първо да се пробиват пилотни отвори - нещо, което не може да се случи с конвенционалния винтоверт. По същия начин бормашината е идеална за отвиване на здрави, ръждясали или дълбоко вкарани крепежни елементи по време на разрушителни или ремонтните дейности. 

 

Всичко това обаче не означава, че бормашината е подходяща само за големи работни проекти. Новите модели се проектират с гъвкавост и някои от най-мощните варианти имат настройки, които им позволяват да се справят с по-деликатни приложения също толкова ефективно. Повечето от компактните 10.8v и 12v опции се използват по-често за задвижване на малки и средни винтове. Много потребители предпочитат тези малки модели за леки задачи, поради друго предимство, присъщо на дизайна на бормашината: малко вероятно е да излязат от винта. Последователността от удари помага да се запази здраво мястото, докато стандартното въртене на винтоверта понякога позволява на бита да изскочи от главата на винта.

 

Бормашините също така са проектирани да бъдат ергономични, леки и лесни за употреба. Въпреки мощността си, те могат да се използват с една ръка, тъй като много малка част от генерираната сила се прехвърля върху китката на потребителя. Това означава, че не се нуждаете от горната част на тялото си, за да ги контролирате, и използването им е удобно и безопасно. Липсата на традиционен патронник или съединител означава, че бормашината лесно може да бъде използвана в тесни работни пространства.

След като изяснихме основните предимства на този инструмент, следва да разгледаме някои от характеристиките и спецификациите, на които трябва да обърнете внимание, когато търсите подходящия за вас модел.

 

За професионална или за домашна употреба?

Подобно на повечето електрически инструменти, бормашината обикновено е проектирана във варианти за домашна или за професионална употреба, в зависимост от честотата на използването й. Съответно професионалните марки и модели са по-скъпи и с по-дълга гаранция.

 

Волтаж

Въпреки че на пазара има много видове бормашини, по-голямата част от тях са безжични. Те обикновено са 10.8v, 12v или 18v. Машините с по-нисък волтаж са много по-компактни и леснопреносими. Но имайте предвид, че тяхната малка мощност може да се окаже ограничение за някои задачи.

 

Въртящ момент

Въртящият момент обикновено се измерва в Нютон (Nm). Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-голяма е скоростта на въртене, която машината трябва да може да генерира. Въпреки това, производителите казват, че измерванията на въртящия момент понякога се различават от реалността.

 

Скорост

Едно от основните предимства на добрата бормашина е скоростта, с която работи. Този фактор е важен по отношение на това колко бързо ще можете да задвижвате винтове. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-бързо ще можете да завършите задачата. Повечето бормашини, произведени днес, имат променливи скорости, което ви дава оптимален контрол.

 

Без четкови мотори

В наши дни често се срещат бормашини с без четкови мотори. Макар че са по-скъпи, предимството на този дизайн е, че е много по-енергийно ефективен. При акумулаторните модели това означава, че можете да очаквате по-издръжлива батерия, което ви позволява да работите по-дълго, без да се налага да презареждате.

 

Няколко режима

Бормашината е чудесна за работа с големи винтове. Без каквато и да е форма на съединител, е лесно да се преодолеят по-малки или по-деликатни крепежни елементи, които също могат да бъдат захванати от този мощен инструмент. Сравнително скорошно развитие при бормашините, което увеличава тяхната гъвкавост в тази област, е въвеждането на множество режими на работа. Превключващите се настройки позволяват по-голяма степен на контрол при работа с различни размери на крепежни елементи. Така няма риск от увреждане на винтовете или материала, което значително увеличава обхвата на приложение на инструмента.

 

Импулсни механизми

Всеки, който е присъствал на работа с бормашина, бързо ще осъзнае, че е изключително силен инструмент. Достатъчно, за да имате нужда от защита от слуха и определено достатъчно мощен, за да събуди съседите в събота сутрин. Има модели, проектирани специално за работа с по-ниски нива на шум от стандартните. Те използват хидравлична течност в механизмите си за значително по-тихо действие, което е много по-добре за ушите ви, както и за околните.