Завесите изпълняват няколко цели в една стая: покриват прозорците и контролират неприкосновеността на личния живот, светлината и топлината. Освен това помагат да се определи тонът на стаята, да се подобри декора и да се привлече вниманието към или откъм гледките през прозорците. Изборът на правилния цвят на пердетата е важна част от интериорния дизайн на стаята. Затова помислите как искате завесите да работят във ваша полза и да ви помогнат да постигнете добре балансиран декор.

Правило 60-30-10

При схема с три цвята, 60 % от стаята трябва да отразяват основния цвят. Тази част включва стените, основната част от мебелите и подовете. 30 % от повърхностите трябва да подчертават вторичния цвят, като определена мебел или седалките на столовете в трапезарията. Останалите 10 % трябва да са в акцентен цвят или в хармония с метала в основите на лампите, краката на масата и дръжките на вратата и чекмеджетата.

Контраст

Ако искате вашите прозорци да бъдат акцента в стаята, изберете цвят в силен контраст със съседните стени. Например, в стая със синьо и жълто, сините завеси ще се сливат със стената и фокусът на стаята ще бъде насочен другаде. Жълти завеси върху сини стени ще привличат вниманието към себе си, отдалечавайки го от леглото в спалнята например.

Фокусна точка

Всяка стая се нуждае от фокусна точка. Ако това ще е гледката през прозореца, изберете цветове, които ще паснат със схемата на стаята и ще допълнят това, което виждате навън. Помислете за завесите като за рамка на картина, каквато е вашият прозорец. Например, ако гледката е към цветна градина, завеси в синята и жълта гама, ще допълнят пейзажа и ще превърнат прозореца във фокусната точка в стаята.

Класически или модерен стил

Ако смятате, че може да решите да продадете дома си в не толкова далечното бъдеще, помислете за използването на класически пердета в неутрални цветове. Ярките, модерни или висококонтрастни завеси имат шанс 50/50 да привлекат потенциални купувачи. Използвайте неутрална, класическа, добре изработена завеса и я облечете с цветни колани.

Ако все пак имате затруднения при избора на подходящ цвят завеси в Къртънс България опитните продавач консултанти с най-голямо удоволствие ще ви помогнат да направите правилния избор. В каталога на магазина се предлага изключително богат асортимент от различни като цвят и материя завеси, които ще направят вашия дом по-красив и уютен.