Изолацията на покрива е от голямо значение и е нещото, на което трябва да обърнете специално внимание, при строежа или ремонта на своята къща или вила. Добрата топлоизолация при ниските температури навън е много важна, защото тя осигурява голяма част от енергийните стойности на сградата и я предпазва от капризите на времето. Изборът на добра и качествена изолация до голяма степен зависи от вида на покрива.

Днес на пазара се предлагат много и различни материали за изолация, на различни производители, които задържат топлината, изолират шума и предотвратяват проникването на вода и влага в конструкцията на покрива и осигуряват необходимата вентилация. Качеството им се определя от техните плътност, топлопроводимост, сила на натиск, размери,водоустойчивост, степен на горимост и разбира се цената.

Каменната вата е естествен влакнест материал, който е с висока плътност и който осигурява много добра топлоизолация, защото е с много ниски стойности на топлопроводимост. Тя е много устойчива на различните атмосферни условия и може да издържа на температури до -60 градуса. Тя е много устойчива и на високи температури до +400 градуса и се отличава с високата си точка на горене, което я прави много подходяща за пожароизолация на покриви и комини. Предлага се във вид на плочи или ролки , с различна дебелина, като тази с по-високата плътност между 120 и 180кг/куб.м. е най-подходяща за външна топлоизолация.

Стъклената вата може да се използва като основна или като допълнителна топлоизолация на покриви с дървени конструкции, защото много добре предпазва от неблагоприятните атмосферни условия. Тя има много добри противопожарни свойства, лека е и много еластична, като тези й качества я правят една от най-предпочитаните за изолация, не само на различни покривни конструкции, но и на стени, вътрешни прегради, тръбопроводи и други. На пазара ще намерите стъклена вата на различни производители, под формата на ролки или плоскости, с различна дебелина, в зависимост от приложението.

Фибранът или XPS е твърд и много устойчив на механични повреди материал и също е много подходящ за добрата изолация на покрива. Тази екструдирана полистиренова пяна е с дебелина между 20 и 120мм, с много ниска топлопроводимост, с ниска абсорбация на вода и влага и едновременно с това много устойчива на натиск. Фибранът е трудновъзпламеним, устойчив на различни атмосферни условия, а неговата твърдост, позволява върху плоскостите да се поставят плочки и да се нанасят мазилки. Голямата му плътност го прави много добър топлоизолационен и хидроизолационен материал, чието време за експлоатация е между 15 и 20 години.

Експандиран пенополистирен или известен повече като стиропор е материалът, който най-често се използва за изолация. Стандартно той се предлага с дебелина от 10 до 100мм, устойчив е на влага, но губи своите експлоатационни качества, когато е изложен на пряка слънчева светлина. Стиропорът не издържа на много високи температури, което го прави слабо пожароустойчив и малко подходящ за използване при дървени покривни конструкции.

За да направите правилния избор за изолация на вашия покрив и да получите повече информация и съвети,можете да се допитате до  опитни специалисти, които ще отговорят на всичките ви въпроси и ще ви помогнат да прецените кой материал е най-подходящ, така че вашата къща да бъде добре предпазена от студа и влагата и да се превърне в един топъл и уютен дом в зимните дни.