Диабетът е една от болестите на съвременния човек. Възможно е да не сте запознати с това заболяване, но ако и вие сте от тези, на които е поставена такава диагноза, то сигурно се интересувате как трябва да се храните  и какво трябва да промените в начина си на живот.

Независимо от случая, посланието на специалистите е, че не е необходимо да се придържате към специален строг режим на хранене, а просто да се стремите да поддържате здравословна и балансирана диета, за да предотвратите появата на болестта или предотвратите усложненията от нея. С правилно подбраната храна и физическа активност, вие можете да водите един нормален и здравословен начин на живот, без да трябва да измисляте и приготвяте специални ястия. Напротив, здравословен начин на живот можете да постигнете и с природосъобразно и балансирано хранене, правилно лечение и движение.

Диабетът е състояние, при което панкреаса не произвежда достатъчно инсулин, който контролира количеството на захар в кръвта. Храните, които съдържат захар или нишесте, каквито са хляба и бисквитите например, при консумация попадат в стомаха, а оттам в тънкото черво, където се смилат и се разграждат до глюкоза. Оттам тя попада в кръвообращението, където при липсата на достатъчно инсулин се превръща в излишна глюкоза.

Хората, страдащи от диабет се квалифицират в две групи: едните са с диабет тип 1 и са инсулиновозависими, защото техния организъм изобщо не произвежда инсулин. Този диабет е разпространен предимно сред децата и се предава като семейно заболяване.

Диабет тип 2 е по-често разпространения вариант на болестта, при който болните не са зависими от инсулина, защото тялото им или не може да произведе достатъчно инсулин или този, който произвежда не се използва правилно от него. Този диабет в повечето случаи засяга хората над 40 годишна възраст, които са предразположени към него или са с наднормено тегло.

И при двата типа е необходимо изкуствено да се контролират нивата на кръвната захар и освен с лекарства, това може да стане и със здравословна диета. Тя включва много зеленчуци, които трябва да се приемат на пет порции през деня и  храна, която е богата на фибри, нискомаслени млечни продукти, нетлъсто месо, бобови храни, овес и пълнозърнест хляб.Успоредно с това трябва да се намали консумацията на мазнини, сол, захар, мазните меса и сирената и други млечни продукти с висок процент масленост.

Като цяло помнете, че трябва да се стремите да се храните здравословно и да следите телесното си тегло, защото балансираното хранене и физическата активност ще ви помогнат да поддържате нивата на кръвната си захар в норма.