Познаваме куркумата предимно като подправка на прах, но тя си пробива път в кулинарията и със своите пресни коренчета. Това многогодишно тревисто растение от семейството Джинджифилови идва от югоизточните части на Азия и се отглежда и в Индонезия, Япония, Китай и Шри Ланка.

Куркумата, благодарение на активната си съставка куркумин е с мощно аналгитично-болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Тя поддържа здрава имунната система, пречиства организма и е много подходяща при лечението на мускулни и ставни заболявания, ревматизъм, грип и други.

Освен в медицината, коренът на растението се използва и в кулинарията, като подправка към различни ястия, като ориз, яйца, къри и други. Освен това тя много добре се вписва и в приготвянето на чай, бил той билков или плодов. С добавена към него куркума, той придобива наситено жълт цвят и лек пикантен вкус. Комбинациите са много - с кардамон, кориандър, с канела, дори и с какао. Можете да я комбинирате също и с цветни аромати от бъз или розови листенца, но най-мощната и здравословна комбинация е тази с джинджифил. Днес ще ви представим три вида чай от тази невероятна комбинация, които са идеални за студените зимни дни.

 

Чай от куркума, джинджифил и лимон

За да си приготвите този чай са ви необходими 10гр пресен джинджифил, 1/2ч.л. куркума на прах, 1/2 лимон, 2ч.л. мед и 500мл гореща вода. Обеленият джинджифил и лимонът се нарязват на парченца, прибавя се куркумата, сместа се залива с врялата вода и се оставя да престои 10 минути. След това се подслажда с мед и е готова за консумация.

 

Чай от куркума, джинджифил и канела

За този чай са ви необходими 1ч.л. куркума на прах, 1ч.л. настърган пресен джинджифил, 1/2 лимон, 1/2ч.л. канела, 1-2ч.л. мед,1/2ч.ч. прясно мляко и 500мл гореща вода.

Смесват се куркумата и джинджифила със сока от лимона и водата. Към тях се прибавя канелата и сместа се оставя да престои 5 минути, след което се прибавя млякото и се подслажда с мед.

 

Чай от куркума, джинджифил и черен пипер

Този чай можете да си приготвите от 1литър гореща вода, 1и 1/2ч.л. куркума на прах, 25гр пресен джинджифил, 1-2 щипки прясно смлян черен пипер и 2ч.л. мед. Смесват се куркумата, настъргания на ситно джинджифил и черния пипер, заливат се с горещата вода и преди консумация чая се подслажда с мед.