Изборът на подходящия стил на щорите за вашия дом може да се окаже обезсърчителен. Има толкова много варианти за разглеждане, че човек лесно би се затруднил в избора на подходящи.

Независимо дали става въпрос за класическите критерии за цвят, външен вид, стил, функционалност, цена и пригодност, или по-специални изисквания като енергоспестяващи свойства и блокиращи тъкани, има много опции, от които да се избира.

С цел да ви помогнем в избора, заедно с експертите в търговията с щори от Curtains.bg сме ви подготвили няколко съвети, предназначени да ви улеснят и да гарантират, че вашите щори отговарят на функционалните ви изисквания. Независимо дали става въпрос за ролетни или венециански, разнообразието от цветове и стилове, които да ви помогнат да постигнете перфектния външен вид на вашия дом, е огромно. 

Ето кои са и най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на щори:

1. Стил

Определянето на желания стил на щорите е отправната точка: ролетни или венециански щори предпочитате? И двете опции могат да изглеждат фантастично, но видът им трябва да отразява личния ви вкус, както и да пасва на стаята и предназначението й.

Венецианските щори в момента са на мода. Ако ви харесва техния външния вид, достъпна алтернатива са моделите с широки ламели. Също така те са идеални за осигуряване на неприкосновеност на личния живот и контрол на светлината.

Ролетните щори придават съвременен модерен вид и са практични за плъзгащи се врати и прозорци, които са с честа употреба.

Независимо към кой вариант клоните, всичко се свежда до лични предпочитания. Така че, ако се придържате към това, което харесвате, не може да сбъркате.

2. Материал

Вътрешните щори се произвеждат от най-различни материали, които могат да варират в зависимост от помещението. За стаи, изложени на висока температура, помислете за алуминиеви, модели от бяла дървесина или ролетни щори за блокиране на слънчевите лъчи. Всички те са с бяла или отразяваща основа, която може да помогне да се елиминира излишната топлина.

За влажни помещения, като бани и кухни, трябва да избирате материали или тъкани, които са устойчиви на влага. На пазара се предлагат PVC и алуминиеви щори, които са специално проектирани за такива цели.

3. Помислете за прозореца си

Различните видове щори се отварят и затварят по различен начин. В зависимост от мебелите ви или вида на прозореца или вратата, може да сте ограничени откъм избор. Достъпът също е важен фактор, тъй като трябва да можете лесно да стигате до въжето или пръчката на щорите.

4. Светлина и неприкосновеност

До колко имате нужда да контролирате светлината и неприкосновеността на стаята? Отговорът ви може да повлияе на стила на щорите.

Венецианските щори са перфектното решение за общите зони за живеене, защото те ви осигуряват нужния контрол над светлината и поверителността. Просто трябва да регулирате ъгъла на ламелите.

За спалнята, щорите от блокиращи тъкани са популярен избор, тъй като те ви дават възможност за затъмнена стая и за добър нощен сън.