Често срещаните винтове за сухо строителство могат да бъдат твърде крехки, за да проникнат в дървото, без да се счупят. Инвестирайте в покупката на бормашина, която ще ви позволи да пробивате пилотни отвори в подходящите размери за винтовете си. Съобразявайте размера на пилотния отвор, с този на винтовете и вида дървесина. За твърдата дървесина трябва да са малко по-големи, за да се избегне разцепването на дървото.

Ако забравите за пилотния отвор или забиете винта твърде бързо, той може да се счупи.

Ако главата на винта стои над дървесната повърхност, захванете я колкото е възможно по-близо до нея и леко го завъртете обратно на часовниковата стрелка. Работете бавно, за да избегнете счупването на главата.

 

 

При използването на екстрактори за винтове, имайте предвид, че понякога губят сцеплението си, за да предпазят повърхността на дървото отдолу.

При по-големи винтове, където главата е завита плътно и е изравнена с повърхността на дървото и не искате да рискувате да повредите проекта си, задължително използвайте винтов екстрактор. Първо пробийте дълбок отвор в центъра на винтовата глава, за да го подготвите за винтовия екстрактор, който да се побере в нея. Поставете екстрактора в отвора и бавно завъртете в посока обратна на часовниковата стрелка и го натиснете, докато усетите, че резбите на екстрактора захапват в главата на винта. Изключете бавно екстрактора, за да развъртите достатъчно винта от дървото, за да го захванете с клещи и да го премахнете.

Когато главата на вече поставен винт се счупи, имате по-голям проблем. Ако можете да оставите счупения винт на това място, просто пробийте пилотен отвор и поставете втори винт на малко разстояние от първия. Нещата стават по-трудни, когато мястото на винта не може да бъде променено, дори минимално, например, когато инсталирате панта. Ще трябва да премахнете разбитото парче и да поправите всякакви повреди, които сте създали. Вероятно ще се случи един от трите сценария:

 

- главата се e счупила, докато част от тялото на винта все още се вижда над дървесната повърхност. Хванете тялото на винта с клещи и бавно го завъртете обратно на часовниковата стрелка, докато се освободи.

 

- винтът се е счупил, навлизайки в плоскостта. Използвайте върха на нож за рязане, за да отрежете само малко дърво около стеблото на винта, за да получите здраво захващане. След това пробийте малък отвор с диаметър, центриран върху отвора на винта. Запълнете тази дупка с дюбел. 

 

- винтът се е счупил на повече от 1/4 част под повърхността. Това е времето да се замислите внимателно колко ви е необходим този винт на това място. Ако няма начин да се промени местоположението му, пробийте отвор само до счупения край на винта и направите пет или шест стартерни отвора около него. След това използвайте свредло за пробиване на дупки непосредствено до счупения винт от всички страни, които да са поне толкова дълбоко, колкото дължината на винта. Използвайте клещи, за да разклатите винта, който е достатъчно свободен, за да се захване и да се издърпа. След това можете да почистите разкъсаните дупки и да ги запълните с дюбел. Работете бавно, когато издърпвате счупени винтове. 

 

Ако имате нужда от здрави и надеждни винтове в kam04bg.com ще откриете богат асортимент от видове и размери, подходящи за всякакви дейности и проекти. Гарантирайте си здраво и надеждно скрепване.