Кецовете и маратонките са едни страхотно удобни обувки, които всеки притежава. Важно е те да изглеждат и миришат добре, защото дори и да не ви се вярва, обувките правят голямо впечатление на хората около вас.

Няма никак да се представите добре, най-вече пред непознати, ако имате мръсни обувки, независимо какви са те. В тази статия ще ви дадем съвет как да поддържате маратонките и кецовете си чисти.

1. Отстранете връзките и вложките/стелките на кецовете си. Тях можете да ги изперете, но в никакъв случай не поставяйте кецове в пералнята. Това може да ги съсипе безвъзвратно!

2. Нужно ви е да си направите разтвор от вода и препарат за измиване на съдове. С помощта на една четка за зъби или друга подходяща започнете да търкате кецовете. Обърнете специално внимание на вътрешността им. Все пак там се събират най-много бактерии, причиняващи неприятната миризма.

3. След като сте изтъркали маратонките си старателно с разтвора, ги изплакнете добре с чиста вода.

4. Използвайте сухи кърпи или кухненска хартия, за да попиете излишната влага от кецовете. Ако искате да изсъхнат по-добре, ги напъхайте с вестници. Можете да използвате и кухненската хартия за тази цел.

Така ще запазите формата на кецовете и същевременно ще изсъхнат много по-бързо. За по-ефективен резултат ви съветваме да сменяте редовно хартията. Така влагата ще се премахне значително по-бързо и ще можете да използвате любимите си маратонки.

Не ги изсушавайте принудително и в никакъв случай не ги поставяйте в сушилня. Това също може да повреди фатално кецовете ви.

5. След като са изсъхнали, ги наръсете обилно със сода бикарбонат. Това ще отстрани остатъчната миризма от маратонките. Оставете я да подейства поне 30 минути и след това я премахнете.

6. Накрая сложете изпраните вложки и връзки и имате едни изрядно чисти и добре миришещи кецове, с които да спортувате или да правите любимите си занимания навън.

Един малък трик за хората, на които не има остава никакво време да се погрижат за маратонките си, а те издават доста неприятна миризма. Сложете ги в един найлонов плик и добре го запечатайте.

Оставете го във фризера за една нощ. Студът трябва да убие всички микроби, причинители на миризмата. Все пак това е временно решение и е добре да си отделите малко време, за да почистите основно любимите си кецове.