Определете целевата си аудитория

 

Преди да създадете кампания, която да намери отклик сред целевата ви аудитория и да генерира реализации (поръчки, продажби, записвания и др.), е важно да разберете кои са вашите клиенти. Вашата целева аудитория е групата от хора, които е най-вероятно да се интересуват от това, което предлагате. За да можете да достигнете до тях, ще трябва да определите техните характеристики възможно най-точно.

Ако е възможно, опитайте се да създадете една или две байер персони (въображаем идеален клиент) въз основа на реални хора - това може да ви помогне да направлявате процеса на вземане на решения и да се информирате колко пари (и време) сте готови да похарчите за различни маркетингови стратегии за влиятелни личности, или т.нар. инфлуеинсъри. Персоната е фиктивно лице, създадено от организация или компания, за да се използват неговите базови демографски и психографски параметри при определянето на теми като характеристики на продукти и услуги, предлагани от посочената компания/организация, и начини на формулиране на маркетинговите послания.

 

Избор на инфлуенсър

 

Инфлуенсърите са хора, които имат голям брой последователи в социалните медии. Те могат да ви помогнат да рекламирате продукта или услугата си сред тяхната аудитория. Например, ако продавате ново фитнес приложение, даден инфлуенсър може да сподели опита си с приложението на страницата си в Instagram и да покани потребителите да се включат в забавлението.

Инфлуенсърите могат също така да ви помогнат да разпространите информацията за вашия продукт или услуга, като я споделят със своите приятели и фенове. Маркетингът с влиятелни лица е начин да достигнете до нови аудитории - хора, които все още не са запознати с вашата марка, но биха могли да се заинтересуват от това, което тя предлага, независимо дали става въпрос за увлекателна поредица от съдържание или аксесоари за техните домашни любимци.

Възможно е също така инфлуенсърите да могат да дават честни отзиви за даден продукт, което ще изгради положително отношение към него (и по този начин ще увеличи продажбите). Например, ако даден инфлуенсър публикува колко страхотна е любимата му марка гримове, тогава последователите му може да се почувстват склонни сами да изпробват някои от продуктите!

 

Уверете се, че аудиторията на вашите инфлуенсъри съвпада с вашата

 

Независимо какъв начин на работа сте избрали с конкретни инфлуенсъри (срещу парично заплащане или друга договорка), важно е да се уверите, че избраният от вас „влиятелен човек“ или „лидер на общественото мнение“ има подходящата аудитория за вашата марка.

Дали аудиторията на инфлуенсъра е същата като вашата? Ако те нямат сходен демографски профил, няма да могат да достигнат до вашия целеви пазар.Колко последователи имат те? Колкото повече последователи има даден инфлуенсър, толкова по-ефективна ще бъде публикацията му за стимулиране на продажбите и повишаване на нивото на ангажираност.

 

Насочвате ли се към хора от конкретна демографска група (примерно т.нар. Милениали)? Ако е така, дали някой от феновете им е от тази възрастова група? Уверете се, че има припокриване между техните и вашите последователи, ако е възможно; в противен случай ще похарчите пари за партньорство, което не работи и за двете страни (или още по-лошо: ще отблъснете клиентите). В нашия едночасов и безплатен уебинар Работа с инфлуенсъри за първи път, един от най-успешните български инфлуенсъри - Радостна Мама, ви е подготвила множество жокери и полезни съвети, които да направят колаборацията ви с лидерите на обществено мнение не само успешна, но и печеливша.

 

Наемете човек, който наистина харесва вашия продукт или услуга

 

Намирането на подходящия инфлуенсър, с когото да работите, е една от най-важните стъпки в маркетинга. Уверете се, че сте наели човек, който наистина харесва вашия продукт или услуга, и той ще е по-склонен да ги сподели с аудиторията си.

Инфлуенсърите, които са запалени по вашата марка, имат интерес да се уверят, че аудиторията им вижда колко невероятна е тя, което ги прави по-склонни да препоръчат вашите продукти или услуги. Това може да ви помогне при изграждането на доверие у потребителите, като им покаже, че има и други хора, които имат високо мнение за това, което правите/предлагате.

 

Извод: Използвайте правилните хора, за да получите най-добри резултати.

Влиятелните лица са интелигентен начин да предадете посланието си и могат да бъдат чудесен (и ефективен) начин да го направите. Просто трябва да използвате правилните хора, така че подбирайте партньорите си внимателно.