Една от основните тревоги на собственици на кучета е каква храна да изберат, така че да е едновременно и вкусна, и полезна за четириногия. В масовия случай стопаните се придържат към суха или полувлажна консервирана храна, която със сигурност не изглежда особено привлекателно на пръв поглед за нас хората.

Но по-важното е дали съдържа всички необходими на любимеца ви полезни вещества и респективно дали са вложени различни изкуствени оцветители и съставки, които биха предизвикали алергии или други неразположения.

Важно е да се уточни, че качествените кучешки храни винаги подлежат на строг контрол и в най-добрия случай на скъпа сертификация, доказваща произход и качествен състав. Това означава и множество тестове от ветеринари и специалисти по хранене. Т.е. препоръчително е да се придържате към качествени кучешки храни, което, за съжаление, понякога означава и по-скъпи. Но безспорно по-добре е да давате повече средства за храна на кучето ви, отколкото впоследствие за лечение на болести, предизвикани от нискокачествени сухи или меки храни.

Интересен факт е, че кучетата, за разлика например от котките, не са строго месоядни животни.

Да, месото трябва да съставлява по-голямата част от диетата им, но все пак домашните кучета могат да извличат полезни за тях хранителни вещества и от зърнени храни, плодове, зеленчуци. Тези немесни храни не са просто „пълнеж“ в консервите или пакетите кучешка храна, а изключително ценен източник на основни витамини, минерали и фибри. Перфектната за кучето ви храна задължително трябва да съдържа висококачествен аналог на тези съставки в балансирано съотношение, което да е най-подходящо за храносмилателния тракт на четириногия ви приятел.

Ако не сте сигурни за индивидуалните хранителни нужди на вашето куче, можете да се допитате до Ръководството на Platinum за хранене на кучета, както и да изчислите необходимото дневно количество храна според теглото и възрастта преди да поръчате конкретна марка или продукт. Изключително важно е да се съобразите и с големината и специфичните характеристики на всяка отделна порода.

Все пак остава въпросът как да изберете най-подходящата храна за вашия любимец. Разбира се, най-очевидният и лесен начин е да прочетете съставките на съответния продукт върху етикета на опаковката му. Качествените продукти задължително трябва да съдържат информация както за състав, така и за хранителна (не)поносимост и насоки за хранене. Ако съответният производител или дистрибутор притежава уеб сайт или електронен магазин, също е желателно да потърсите подробна информация в описанието на конкретния продукт. Друг вариант е да се допитате до ветеринарния лекар, който ще поеме грижата за любимеца ви, или да поискате предварителна информация от развъдника / магазина, от където сте закупили кученцето си.

Нашият основен съвет е да не подценявате темата хранене и да не подхвърляте на любимеца си разнообразни продукти от собствената ви храна. Последното е крайно недопустимо, особено ако не знаете кои продукти могат да доведат до много по-сериозни проблеми от алергии или временно стомашно неразположение.

Нашият призив? Бъдете отговорни стопани!

Кученцето ви заслужава това в отговор на неговите безрезервни доверие и любов.