Едни от най-честите занимания на кучетата са да се търкалят по земята или усилено да ближат и хапят козината си. Това е техният начин да поддържат хигиена и до голяма степен е напълно достатъчно при отглеждането на домашен любимец. Но понякога е необходима и малко помощ от ваша страна.

Специалистите от Platinum препоръчват кучето да се къпе поне веднъж на три месеца, но е възможно да се налага и по-често, в случай че четириногият ви приятел прекарва повече време на открито или има кожни проблеми.

На първо място е необходимо козината на кучето редовно, и най-вече непосредствено преди къпането, да се почиства / сресва с подходяща за вида ѝ четка. След това животното се вкарва в съразмерен на ръста му съд - вана, корито и т.н., който е запълнен до около 10 см с вода. После с маркуч за пръскане, душ слушалка или друго аналогично средство, мокрите максимално тялото / козината.

 

Много внимавайте да не впръсквате вода директно в очите, ушите или носа на кучето!

 

Излейте не твърде голямо количество шампоан и масажирайте тялото и козината, като се спускате от главата към опашката. Изплакнете и повторете, ако е необходимо. Подсушете кучето старателно с мека кърпа. Не е препоръчително да ползвате сешоар или друг подобен уред, защото животните са чувствителни и на шума, и на струята горещ въздух. Но има животни, които се забавляват и ако знаете, че вашият любимец е от тях, използвайте и сешоар.

Важно е също така да се знае, че „набръчканите“ породи като Шар пей, например, се нуждаят от още по-внимателна грижа. При тях рискът от замърсяване, раздразнение и бактериални инфекции са много по-големи, затова почиствайте гънките с влажен памук или много мека кърпа. Абсолютно задължително е два пъти по-старателно да се подсушават зоните именно между бръчките.

 

Понякога банята е забавление за младите кученца или по-енергичните породи, но пък се превръща в истинско предизвикателство за стопаните. Помага, ако поставите гумена играчка във ваната или коритото. Кучето ще се съсредоточи върху нея... евентуално... и къпането ще стане с една идея по-лесно. Може да има ефект и ако по време на къпането не спирате да говорите на кучето. Това помага и на неспокойните кучета да преодолеят страха си и да се наслаждават на водата и действията ви.

Силно препоръчително е да използвате шампоан, специално разработени за кучета. Измиващите препарати, предназначени за хора, не са опасни за животните, но е възможно да съдържат аромати или други вещества, които да раздразнят обонянието или кожата на любимеца ви. Затова ви съветваме да избирате продукти, специализирани в грижата за кучета, за да сте сигурни, че използвате шампоан, напълно задоволяващ индивидуалните нужди на кучето ви.

 

Съществува вероятност дори специално предназначените за кучета шампоани да предизвикат дразнение на очите на животното, например. Можете да използвате стерилна маска за очи, с която да защитите деликатните зони по главата на кучето. Или просто контролирайте потока вода чрез душ или пръскачка и не позволявайте пяната от измиващите препарати да се стича върху очите. Не слагайте и шампоан върху тези зони, достатъчно е с мокра кърпа или длан внимателно да премахнете замърсяванията от главата и лицето в частност. Препоръчително е да предпазите и ушите на вашия домашен любимец, посредством голяма памучна топка във всяко ухо, докато приключите къпането. Разбира се, тези топки трябва да са достатъчно големи, за да се извадят лесно, а не да доведат до по-големи проблеми.

 

Редовното изчеткване на козината също ще помогне за поддържането на висока хигиена на вашия домашен любимец, като чрез разресването, освен че ще премахнете падналата козина, ще отстраните още мръсотията и натрупалия се прахоляк, ще предотвратите заплитането (в зависимост от породата), ще поддържате козината и кожата чисти.

Като цяло начинът на къпането на кучето зависи в много голяма степен от неговите характер и порода. Важните неща, над които винаги трябва да внимавате са:

- да не мокрите очите, ушите, носа;

- да не позволявате шампоан да попада в същите тези участъци;

- да подсушавате старателно кожата и козината след къпане.