Не се съмняваме, че хората истински обичат своите кучета, но понякога забравят, че те не са само пухкави домашни любимци, с които да се гушкаме и да играем. Всяко животинче – куче, коте, зайче, идват в домовете ни със съответните отговорности, които имаме към тях. За да се предотвратят каквито и да било негативни емоции за вас и любимеца ви, важно е предварително да съобразите редица неща:

 

Избиране на грешната порода или вземане/получаване на куче, ако не сте готови за тази стъпка

"Хайде да си вземем кученце!" е вероятно сред най-често употребяваните реплики. Решението за вземане на домашен любимец е най-често импулсивно и рядко, за съжаление, добре обмислено. Да, понякога е много трудно да пренебрегнеш жадните за любов и внимание очи на кученцето, особено когато става въпрос за осиновяването му от приют. Но преди всичко трябва да мислите кое е правилно, а не кое ще задоволи импулсивното ви желание. Нещата, над които е силно желателно предварително да помислите са:

- Можете ли да отделите необходимото време за обучение и физическа активност на кучето, за неговата социализация с други хора и домашни любимци?

- Готови ли сте да преминете търпеливо през бъркотията у дома ви, белите, неизбежните болести, поведенчески проблеми и много, много други!

- Можете ли да си позволите куче – не само чисто финансово, но и като емоция? Готови ли сте да делите оскъдното си време след работа/училище с някой, който гарантирано ще ви лази по нервите, особено през първите месеци?

- Съобразихте ли капацитета на вашето жилище с породата и размера на кучето?

- Ако вече имате домашен любимец (коте, например) как ще се справят един с друг?

Задайте си тези въпроси (а и други) преди да пристъпите към важната стъпка да си вземете куче. Защото това е точно това – важна стъпка, важно решение.

 

 

Пренебрегване на обучението и социализацията

Всяко куче се нуждае от основно обучение и социализация. Някои дори повече от други, но всички имат нужда да преминат този етап. Иначе поставяте животното в неравностойно положение – изисквате от него да изпълнява команди, които то никога не е чувало. Изпълнявана по правилния начин, тренировката не е скучно занимание, а може да бъде забавление и за вас, и за кучето. Не си вземайте куче с мисълта, че то ВЕЧЕ знае как да се държи. Разбира се, не е изключен и подобен вариант, но дори тогава новият ви любимец ще има нужда да опознае вас и гласа ви, да „настрои“ собствения си натюрел в съответствие с вашия.

Социализацията, от друга страна, позволява на кучето да свикне с нещата от околната среда – деца, възрастни, други животни, различни предмети и ситуации, в които ще попада. Без да му осигурите възможност за изграждане на връзка със света извън стените на жилището или оградата на къщата ви, можете неволно да вмените на кучето си редица страхове и фобии. Имайте предвид също така, че социализацията не е само за малки кученца – възрастните също се нуждаят от нея, ако искате да им осигурите щастлив и спокоен живот.

Добре социализираното куче ще се държи много по-приемливо в градска среда и обществени места, където понякога се налага или имате възможност да бъдете заедно – паркове, плажове, вътрешни градини на заведения и др. Също така вашите близки и приятели няма да се притесняват да ви идват или да ви канят на гости, а все пак и вашата социализация не бива да се пренебрегва. Не можете да си стоите затворени ден и нощ у дома единствено с домашния си любимец, нали така? Социализацията е важна и за двама ви.

 

Очаквайте Често срещани грешки на (бъдещи) собственици на кучета – част 2