Великият английски поет Оскар Уайлд още преди години е казал, че човек може да мисли различно и нетипично за своето време, но не и да се облича различно. И днес това продължава да важи особено, когато говорим за облеклото в професионалната сфера.

Какво да облечем за работаИма някои общоприети норми, които искаме или не сме длъжни да спазваме. И ако за мъжете избора на дрехи за работното място е сравнително лесен, то за жените тази задача се явява малко по–сложна: Пола или панталон? С деколте или без? Колко къса да е полата? На ток или не? По–ярки или по–пастелни тонове? И още, и още, и още... твърде много въпроси, на които всяка жена трябва да си отговоря всеки Божи ден преди да тръгне за офиса – наистина не е лесно да си жена!

 

Защо е толкова важно облеклото?

Психолозите по труда са стигнали до извода, че в офиса най–важно е колко и как си вършиш работа, но веднага след това на второ място се нарежда облеклото и външния вид като цяло. Наистина дрехите не правят кариерата, но с правилния външен вид вие може да излъчвате посланието „Аз съм от класа, аз подхождам на горните етажи”, което действително може да доведе до по–лесно изкачване в професионален план.

В следващите редове ще се опитаме да ви дадем известни насоки по отношение на това как да се обличате на работното място. Разбира се това е доста обширна тема, а и всичко зависи предимно от бранша, в който си „вадите хляба”, но все пак ще посочим някои от сферите и техните „неписани” правила относно облеклото.

 

Медии и реклама – ако искате да достигнете до върхови позиции в този бранш ще трябва да заложите не само на творческия си дух, но и на дрехите. Атмосферата в редакциите и агенциите по принцип е толерантна и малко по–свободна. Разрешено е да носите това, което е по вкуса ви – джинси, миниполи, боси крака, потници и прочие, но все пак трябва да се съобразявате с конкретната ситуация (примерно ако сте явявате на интервю за назначаване заложете на по–елегантен и семпъл тоалет). В офиса може да си позволите и малко по–модни дрехи, но все пак сдържано и не прекалено крещящо – в противен случай рискувате да не ви приемат сериозно и да изгубите излъчването на професионалист.

 

Банки и застрахователни компании – тук най–добре е да заложите на утвърдените бизнес униформи – костюм с пола (къса или дълга) или панталон, сако, риза или семпла блуза. Забравете за джинсите, кожените поли, прекалено отворените деколтета и т.н.Вида ви трябва да е доста сдържан, аксесоарите и бижутата също. Обувки на нисък ток са най–подходящи – удобни и в същото време елегантни. През лятото, ако фигурата ви позволява може и бос крак.

 

Международни корпорации – тук се предпочитат костюми с панталон или пола дълга до коленете. Може да заложите и на отделен по–елегантен панталон и семпла блуза или риза, но никакви клинове, джинси, къси панталони, къси поли и ярки цветове – максимално сдържан вид. Скромни накити или пълното им отсъствие, обувки на средновисок ток и задължително чорапи или чоропогащи дори и през лятото (никакви боси крака).

 

Как да се обличаме в първите си работни дни?

Тези дни са най–натоварващи и напрегнати психически, ето защо е от изключително значение да се чувствате добре в облеклото, което сте подбрали за работния ден. То трябва да е удобно, да ви кара да се усещате добре в кожата си. Най–правилното решение е да сложите нещо, което вече сте изпробвала, носено е няколко пъти и познавате въздействието му. Купуването на нови дрехи малко преди да постъпите на нова работа и появяването точно с тях на първия работен ден не е добра идея. Според психолозите това може да ви накара да се усещате несигурна и неспокойна. За сметка на това добре познатите ви стари дрехи биха ви осигурили нужния комфорт. Освен това в тези критични първи дни, когато колегите ще ви опознават, когато ще си съставят първите впечатления за вас е най–добре да спазвате принципа „по–добре сериозно и семпло облекло, отколкото секси”.

 

Най–общо специалистите са определили идеалния външен вид за жена в офиса като по–скоро делови – тя носи бизнескостюм с панталон или пола, която покрива коленете, семпли бижута, обувки на полувисок ток, чорапи или чоропогащник (дори и през лятото) и лек ненатрапчив грим.