Дете хапва диняЗатлъстяването е проблем номер 1 на 21 - ви век. Поне това е така за много здравни експерти, медици, диетолози и спортни инструктори.

Причината можем да обобщим като комплексна, но в тази статия ще разгледаме вариантите за справяне с този проблем, както и ще погледнем отдълбоко на проблема.

И така, на първо място трябва да се замислим какво правим с нашия организъм? С какво го храним? Човешкото тяло има нужда от непрестанни грижи. И външно и душевно. От нас зависи дали то ще ни служи вярно, или ще ни предава. Малко странно звучи, но е факт.

Прости са правилата, поне тези, които можем да преборим, за подобряване на здравословното състояние на човешкия организъм.

Тук искаме да отворим една скоба и да кажем, че в момента в България ситуацията относно храните е ужасна. Какво точно искаме да кажем? Това, че всеки хранителен продукт е пълен с химии, вещества, които трудно се разграждат, т.е. много е трудно да отслабваме, при положение, че нямаме голям избор от храна, чиста и екологична.

И още една скоба относно биошоповете - без да се сърдят собствениците на такива, но за нас това е чиста проба измама. Използва се наименованието "Био" за чисто за търговски цели. Както "дядо Коледа" се използва, за да се продават всякакви играчки и изкушения за деца, така и "БИО" се ползва като марка, всяваща респект у масовия потребител.

 

Ако искате реално БИО - истината е "на село" ;)

И така, можем да обобщим, че затлъстяването бива причинено от:

- храните, които консумираме;

- липсата на физическа активност;

- култура на храненето.

В първият случай нямаме какво да направим - до голяма степен сме зависими от ситуацията - особено за хората, живущи в големи градове.

Във втория - трябва да се наблегне на упражнения, движение, спорт.

Третият случай вече е цяла наука, но може да се започне от Интернет. Просто трябва да потърсите елементарни правила на хранене. Информация много, като препоръчваме да започнете от този сайт за диети.