Популярността на атрактивните бижута с камъни нараства от ден на ден, все повече и повече. Този тип бижута имат огромна роля в човешката история и се свързват с редица митове и легенди, място намират дори в Библията.

Произходът на минералите е многообразен – всеки си има своя област на добиване от различна дълбочина в земните недра. Но каква е причината някой камъни да са по-скъпи и по-ценени от други?

 

Основното разграничение на минералите е на скъпоценни и полускъпоценни.

 

Скъпоценни са диамант, сапфир, рубин и изумруд, като от изброените за най-ценни се считат диамантите. Полускъпоценни са съответно аметист, топаз, лунен камък, тигрово око, тюркоаз, розов кварц, гранат, турмалин и редица други.

Терминът „полускъпоценен“ за първи път е използван по отношение на аметиста. Първоначално той също е считан за изключително рядък и ценен, но стойността му рязко спада след откриването на големи находища от него в Южна Америка. Подобна съдба споделят и аквамаринът, тигровото око, топазът.

Търговското използване на понятията „скъпоценен“ и „полускъпоценен“ неволно остава у любителите на бижута с минерали впечатлението, че едните са многократно по-скъпи от другите само поради това разграничение. Всъщност, основната разлика произтича от наличното количество от тях на пазара, а не непременно свързана с качеството. Т.е., познат ни като полускъпоценен камък днес, е напълно вероятно да се класифицира като скъпоценен в бъдеще поради изчерпване на залежите и известните находища от него. Хубаво е клиентите да са наясно с този факт, когато си купуват накит с на пръв поглед често срещан минерал, като аметист например. Не се знае с какво съкровище се сдобиват на съвсем достъпна днес цена...

 

Как е разликата между скъпоценни и полускъпоценни камъни?

 

Затова и професионалистите-геолози не използват тази класификация. Но тя се е наложила в бижутерията и е трудна за „изкореняване“ от там. Всъщност една от значимите характеристики на минералите е тяхната твърдост. Колкото по твърд е (полу)скъпоценният камък, толкова по-устойчиво ще е и изработеното от него бижу.

Освен общото разграничение на скъпоценни и полускъпоценни камъни има и групичка на така наречените органични камъни: перли, кехлибар, корал. Наричат се така поради спецификата на техния произход. Те трябва да се съхраняват с особена грижа и внимание. А коралите дори се превръщат в изключително ценни, поради грубата човешка намеса и множеството еко катастрофи, причинени на кораловите колонии. Непрестанният добив от тях с течение на годините също се превръща в застрашаващ съществуването на атрактивните коралови рифове.

Ценовият диапазон на бижутата с минерали зависи не толкова от делението скъпоценни и полускъпоценни, въпреки че видимо и това има огромно значение. При покупката на гривна, обеци или колие с конкретен камък, трябва да знаете, че има няколко фактора, които влияят върху ценообразуването:

- Цвят – обикновено камъните с по-наситени, „по-живи“ цветове, са и по-скъпи в сравнение с бледооцветените. Макар че диамантите категорично опровергават това правило, то важи за повечето от останалите камъни.

- Прозрачност – тя е строго специфична за всеки отделен минерал. За тигровото око на практика е неприсъщо подобно свойство, но при аметист, флуорит, аквамарин и др. е ключово за качеството и произхода, респективно за цената.

- Формата – сферичните се считат за най-силни енергийни носители, поради факта, че могат да „отразяват“ своите сили във всички възможни посоки. Фасетираните обаче са многократно по-скъпи, тъй като върху тях се прилагат множество технологии, изискващи изключителна прецизност. Смята се още, че камъни с асиметрични разрези са с изключително лошо качество, следователно и стойността им ще е по-ниска. Както и цената на бижутата, в които евентуално биха били вложени.

Тези малко на брой, но изключително важни фактора, оказват огромно влияние върху цените на естествените камъни. Затова и в онлайн, и офлайн магазините за бижута можете да срещнете едни и същи на пръв поглед модели накити, но със значителна разлика в цената.

Ако сте любители на минералите разгледайте колекцията с Ръчно изработени бижута на An-G Design Boutique и поръчайте своето ново, любимо бижу с естествен камък!