Напоследък се говори много за т. нар. офшорни фирми и тяхната дейност. Въпреки някои негативи, които трупат подобни предприятия, те са изключително ефективни за развитие на определена бизнес дейност. При това не е необходимо физическото присъствие на неговите учредители и собственици, при регистрацията на фирмата.

 

Какво представлява една офшорна фирма и как се подават документи за започване на подобна компания?

Няма нищо по-лесно и удобно от създаването на компания, регистрирана в друга държава. Офшорните фирми са със седалища извън пределите на България, като има специални зони в света, които са особено предпочитани от предприемачите.

Става въпрос за близо 60 държави и райони, които са известни със своите данъчни облекчения и извънредно ниски такси, ако се регистрира компания на тяхна територия. Такива са например: Панама, щата Делауеър в САЩ, Вирджинските острови в пределите на Великобритания, автономният район Хонк Конг, Кипър, Бахамските острови, Сейшелските острови, Белиз, Коста Рика и много други. Изброените райони са най-предпочитани за стартирането на офшорна фирма. Те разполагат с необходимите административни и правни регулации, с чиято помощ се открива чуждестранна компания.

В България има достатъчно възможности за наемането на най-коректната счетоводно-правна кантора, която ще ви съдейства за учредяването на фирма в някоя от офшорните зони по света. Всичко това може да стане за няколко часа.

Какво е необходимо, за да се регистрира чуждестранна фирма в някоя от тези страни?

На първо място, трябва да се намери подходящо лице, което може да бъде юридическо или физическо, намиращо се на територията на съответната държава. То ще подаде на място документацията на фирмата.

Голямо улеснение е и откриването на виртуален офис, който може да бъде в някой голям световен финансов център, като Ню Йорк, Лондон или др. Там може да се получава бизнес пощата, изпратена до фирмата.

Добре е да има и регистриран телефон за връзка. Въпреки своите предимства, откриването на подобен офис не е задължително.

При регистрирането на офшорна фирма се създава и виртуална банкова сметка, като за целта могат да бъдат издадени кредитни или дебитни карти. Не е необходимо да се посещават съответните финансови клонове, след като цялата документация се изпраща по пощата. След нейното попълване и попълване, формулярите се връщат обратно на банковата институция в съответната държава.

Стартирането на офшорна компания осигурява немалко и важни предимства за техните собственици. Такива са:

- улеснен и бърз режим на регистрация и поддръжка на компанията

- 0% данъчна ставка върху приходите от международна дейност на фирмата

- гарантиране на анонимността на собствениците и защита на личните данни

- възможност за придобиване на дялове и акции на други юридически лица

- минимални разходи или липса на такива, при счетоводна дейност и одити.

 

При регистрирането на офшорна компания е необходим документ за самоличност, като лична карта или международен паспорт. Необходимо е и т. нар. „доказателство за адрес“. При него може да се представи документ от платена комунална услуга например.

Таксите за откриването на офшорна фирма варират, в зависимост от правилата в съответната държава. Това се определя от фактори, като:

- държавни такси в офшорната зона

- набавянето на задължителни и допълнителни документи, формуляри, сертификати, лицензи и др.

- използването или не, на т. нар. „фиктивен директор“, както и броят на съдружниците

- такси за задължителни секретарски услуги или регистрация на „легален агент“ в офшорната зона.

 

Има родни счетоводно-правни кантори, които гарантират откриването на офшорна фирма само за 3-4 часа. Това е невероятно улеснение за всеки български предприемач, без значение от бизнеса, който желае да развива.