Какво представляват VRF системите?

Системите VRF представляват вид инсталации, които се използват за климатизация на бизнес сгради и частни домове. Те произлизат от Япония и са доста популярни от 80-те години на 20-ти век. VRF инсталациите са добре познати със своята гъвкавост и разчупеност според индивидуалните нужди на ползвателите, както и с възможността за правене на големи по размери икономии от електрическа енергия.

 

Какви са предимствата на VRF  системите?

Изборът и инсталирането на климатични системи VRF има безкрайно много положителни страни и тук ще ви кажем основните от тях. На първо място искаме да отбележим, че инсталирането на една подобна система може да ви спести огромна част от разходите за електрическа енергия. Системата е доста сложна и интелигентна, което позволява да се използват хитри прийоми за спестяване на енергия.

 

Така например ако във вашата къща или офис сграда част от помещенията са по-хладни, отколкото ви се иска, а друга част от тях са по-топли, VRF системата може да използва топлината на едно помещение за затопляне на друго, като температурата на първото съответно леко се понижава и така и в двете помещения може да стане много по-приятна са живеене и работа, а температурата - несравнимо по-комфортна.

 

Системата VRF умее да работи избирателно, като затопля едно помещение, докато охлажда друго. Това може да позволи в една сграда да се поддържа абсолютно еднаква температура. Сред основните предимства е възможността да спестите пространство, защото този тип инсталация е изключително деликатна и не се забелязва на фона на останалата част от интериора. Това е доста важно ако целите естетика, защото VRF инсталациите ще ви позволят да постигнете това.

 

Лесно ли се инсталират VRF системи?

Инсталирането на VRF система може да бъде по-сложно, отколкото поставянето на обикновен климатик и това е съвсем естествено. Все пак тази система е доста по-сложно устроена и доста по-модерна като технология. Въпреки това, вие не бива да се плашите и трябва просто да се доверите на професионалистите и тяхното мнение.

 

Тези системи са създадени така, че да не заемат от вашето пространство, а също така и за да предложат едно много по-високо ниво на естетика. Така че ако ви тревожи идеята заради опасения, че ще повредите дизайна на вашия дом или офис, просто забравете за своите тревоги - всичко ще бъде много по-добре, отколкото можете дори да си представите.

 

За къде са най-подходящи системите VRF?

Системите VRF имат широко приложение. Обикновено се избират и инсталират за нуждите на бизнеса. Те са подходящи за административни сгради, заведения за хранене, учебни заведения, изложбени и производствени помещения, лаборатории и много други. Напоследък се използват все по-широко за нуждите на хотелиерството, като при построяването си новите хотели се сдобиват с подобна система още в самото начало по желание на своите собственици.

 

Причината поради която именно хотелиерството отдава особени предпочитания на VRF системите е тази, че всъщност те предлагат най-голям комфорт на отсядащите и работещите в сградата, а в туристическата индустрия, където всичко опира да удобство и усещане, това е най-доброто решение.

 

Подходящо ли е да се инсталира VRF система у дома?

Макар че VRF системата като цяло се използва за нуждите на бизнеса, няма абсолютно никаква причина де не се използва и в домашни условия. Специалистите от областта твърдят, че както това може да бъде чудесно решение за хотел или офис сграда, така може да се ползва изключително ефективно и в къщи, вили, сгради с апартаменти и дори само за един апартамент. Важното е просто да се изгради компактна система, която да отговаря на съответните нужди. Предимството тук е, че след първоначалната инвестиция, вие ще можете да спестите доста от разходите, които иначе имате за електроенергия.

 

Какви са недостатъците на VRF системите?

Основният недостатък от това да инсталирате VRF система като средство за климатизация е един и това определено е по-високата цена в сравнение с други опции и методи. Обикновено за да се изгради подобна система в сградата, в която с помещава вашия бизнес, вие трябва да направите една не малка първоначална инвестиция. Другият недостатък, който най-вероятно ви интересува е това, че с времето системата може да донесе допълнителни разходи по своята поддръжка.

 

Разбира се, както всичко друго VRF системата ще има един приличен гаранционен срок, който най-често е няколко години и в който ще можете да разчитате на постоянен сервиз и поддръжка, но когато системата вече не е в гаранция, евентуална повреда може да бъде скъпа за отстраняване.