Кои части от сградите не могат без хидроизолация?

 

Всяка сграда и съоръжение, изложени на постоянен контакт с вода – дъждовна, подпочвена или друга се нуждаят от качествено хидроизолиране. Важността на влагозащитата е доказана от самия факт, че тя се полага в повечето случаи още при самото изграждане, макар че понякога се налага и повторно хидроизолиране – когато старата защита е амортизирана или изобщо липсва такава.

 

Основно при сградите, от дълготрайна и надеждна хидроизолация се нуждаят:

 

Основите – подложени постоянно на подпочвени и дъждовни води;

Тераси – предимно открити, особено когато изпълняват ролята на покрив за жилищно помещение, намиращо се на долния етаж;

Плоски и наклонени покриви;

Вътрешните стени на приземни помещения и гаражи;

Подовете и стените на бани и мокри помещения.

  •  

Всяка една от тези части не може да запази своята цялост и да функционира добре, без да разполага с добра влагозащита. Дори най-високият клас бетон постепенно ще бъде разрушен под натиска на влагата, а да не говорим за по-деликатните строителни материали, като дърво, мазилки, мозайки и др.

 

Мазана или рулонна хидроизолация?

 

И двата вида материали имат своите предимства, но тук ще се спрем основно на мазаната хидроизолация, като изтъкнем последователно нейните предимства. Тя е все по-предпочитана като материал и метод на полагане, не само защото съвременните материали са с много добри механични и химични свойства, но и защото нейната дълготрайност е напълно гарантирана при правилно полагане и поддръжка.

 

Ето основните предимства на мазаната хидроизолация:

 

Еднакво приложима и при ново строителство и при ремонт на стара изолация

 

Мазаната хидроизолация може еднакво успешно да се полага и върху току-що построени части от сгради (веднага след декофража на бетона) и когато старата изолация е изгубила своите защитни свойства. Някои експерти дори смятат, че полагането на мазана влагозащита върху амортизирана и повредена мембрана е по-добрият и лесен вариант, отколкото подменянето на старата мушама с нова. Защитните свойства в този случай са много високи, а времето, което се спести при този метод на полагане е решаващ фактор, особено при спешни случаи.

 

Широко приложение върху различни повърхности

 

Обмазването на едно съоръжение с няколко пласта течен битум е много по-ефективно решение, когато се касае за по-сложни повърхности. Когато основите са от дърво или друг материал, неподлежащ на газопламъчно лепене се налага закрепването на мушамите да става чрез залепяне с лепило или чрез наковаване с пирони. И двата метода могат да компрометират трайността на влагозащитата, докато при обмазването такъв риск просто няма.

 

Напълно безшевно полагане

 

Както знаем, битумните мембрани се полагат чрез застъпване на отделните пластове. Снадките между съседните платна при класическите изолации са доказано проблемни, особено на места, където има и механични влияния, каквито са плоските покриви и терасите. Мазаната изолация има едно огромно предимство в този случай – тя се свързва отлично към основата и покрива идеално дори проблемни участъци, каквито са ъглите, чупките на конструкцията, местата с окабеляване, олуците и т.н.

 

Перфектни топло и студоизолиращи свойства

 

Като при рулонните, така и при мазаните видове хидроизолации имаме многопластова система, с разликата, че тук отделните слоеве се създават на място чрез намазване. Между пластовете при нужда може да се добави армировъчна мрежа или тъкани от стъклени или полимерни влакна, за да се подсили още повече защитата на бетонната основа. Този вид хидроизолация има отлични студо и топло изолиращи свойства, което е важно при изолиране на тавански или приземни помещения.

 

Много висока износоустойчивост

 

При хидроизолирането на открити тераси и плоски покриви почти винаги е необходимо да се положи защитна замазка или облицовка. При качествените течни изолации това не е необходимо, тъй като те имат отлична UV защита и също така позволяват върху тях да се ходи, без да се деформира или поврежда защитната система. Повечето течни хидроизолации се предлагат в различни цветове, което повишава естетичната стойност на изолираната повърхност, така че не е необходимо да се полага допълнителна настилка.