Сигурно всеки от вас притежава поне един предмет с гравирано изображение или надпис, подарен на фирмено парти, при участие на презентация или получен като фирмен подарък - химикалки, ключодържатели, вази, плакати и много други предмети, подсещащи ни чрез графика или изображение за фирмата, която рекламират. Всички те са гравирани с лазер и можете да установите, че изображенията или надписите върху тях са запазени напълно непроменени. Затова тази технология е предпочитана за поставяне на различни изображения върху широк спектър от разнородни материали. 

Кое прави изображенията, изработени чрез лазерно гравиране, на практика вечни?

Това е фактът, че процесът променя завинаги основата на материала и затова изображението остава трайно. В процеса на гравиране се използва лазерен лъч, който се насочва към повърхността на материала и непрекъснато нарушава структурата му като отнема най-горния слой материал. Полученото изображение добива цвета на долния слой. Винаги се получава интересно, креативно изображение или надпис. Резултатите неизменно са добри, защото липсва пряк досег между лазерния лъч и материала, а това предпазва детайла от повреди. Тъй като е фин и точен процес, лазерното гравиране се използва дори при най-фини геометрични форми на материала и осигурява максимално качество и прецизност. Методът е универсален и намира широко приложение при изработка на уникални подаръци.

Лазерното изображение, което се получава, е дълготрайно. Може да бъде растерно или векторно.

Разликата между растерни и векторни графики е в това, че растерните се състоят от пиксели, а векторните от линии. Ако увеличим растерното изображение, всеки пиксел се разпъва и това веднага нарушава качеството на изображението. По тази причина надписи и изображения се правят основно във векторен формат. Предимството на векторния формат да не променя качеството си при преоразмеряване, го прави подходящ за работа при всякакъв зададен размер на продукта за обработка. Дали ще се прави визитна картичка или билборд - качеството на изображението ще бъде еднакво.

Тъй като лазерното гравиране се прилага най-често върху плексиглас и пластмаса, добре е да се знае, че най-ярки са гравюрите върху тъмни цветове. Гравюрата се получава светла и е ясна, отчетлива и трайна.

Ако имате интересна и креативна идея, която искате да оставите като траен отпечатък върху предмет или материал, подходящ начин да го осъществите е с лазерно гравиране. То гарантира точност и дълготрайност на изображението.