Листните торове не са много стар продукт и всъщност са познати на потребителите сравнително от скоро. В миналото се гледаше на листното наторяване с голям скептицизъм, защото учените считаха, че не е възможно да се натори растение единствено като се обработят неговите листа с тор, независимо какъв вид е тя.

 

Сега вече е ясно, че това не е така и тези твърдения всъщност са останали много назад в миналото. В наши дни се знае и е доказано, че растенията мога да поемат някои хранително вещества и през листата си. По тази причина, производството на листни торове се разви много бързо, а този пазар всъщност се оказа една много голяма свободна ниша, която очаква да бъде запълнена с качествени продукти. 

 

Има ли правила в нанасянето на листните торове?

 

Повечето специалисти в сферата на наторяването, които са по-добре запознати с механиката на растенията и с начина на действие на листните торове като цяло, считат че най-доброто и ефикасно време от денонощието за напръскване и третиране на листата на растенията с тези торове е вечер.

 

Причината за това според специалистите се мотивира с факта, че повечето видове растения, които традиционно виреят на територията на България, при високи температури, каквито са нашите през месеците юни, юли и август например, имат свойството да затварят устицата на листата си с цел да губят колкото е възможно по-малко влага в резултат на жегата.

 

Това от една страна е полезно за растенията и им спасява живота, но в същото време ще изиграе отрицателна роля на преграда пред абсорбирането на хранителните вещества, които фертилайзера има за цел да достави. Ето защо при подобни процедури винаги е добре да избягвате горещите часове през деня или пък сутрешните часове, в които растенията се адаптират към все по-високата температура и да се концентрирате в часовете на късния следобед и вечерта.

 

Ако напръскате растенията с листния тор вечер, те вече ще са преминали през този момент от денонощието и ще са “свалили” тази своя защита. Това ще позволи и на листата да поемат от подхранващите вещества на листния тор в максимална степен. Между другото, именно това е и една от причините, поради които растенията отделят най-силно ухание и аромат именно вечер.

 

От какво се произвеждат листните торове?

 

По-голямата част от листните торове, които се продават на пазара в България и по света имат морски произход. Това е доста интересно, защото за мнозина е изненадващо, че всъщност нещо, което се добива от морето може да бъде толкова полезно за растенията. Това обаче си е факт. 

 

Почти всички видове листни торове, които се продават днес в търговската мрежа имат подобен морски произход и се създават основно на базата на кафеви, синьо-зелени и други видове морски и океански водорасли. Сред продуктите голяма част могат да бъдат определени като био, защото не съдържат никаква химия и се добиват по един напълно естествен и щадящ начин.

 

Предимствата на тези “морски” листни торове са многобройни и едно от водещите е огромното съдържание на хранителни вещества. На практика за растенията е трудно да се набавят толкова много полезни хранителни вещества за листата, плодовете, цветовете и клоните от друг източник.

 

Предимства на листните торове

 

Едно от предимствата на листните торове е това, че този тип продукт се нанася върху листата и ако по някаква причина се прекали с него, то не е толкова трудно част от препарата да се отмие. В същия момент, дори и безопасните торове на био основа могат да нанесат сериозни щети върху едно растение ако се прилагат в почвата и ако с тях се прекали. Причината е, че ако прекалите с препарат, който се сипва в почвата, за вас ще е много по-трудно да се справите с деликатното положение.

 

Недостатъци на листните торове

 

Един от основните недостатъци при употребата на листни торове е това, че трудно можете да въздействате върху стъблото, клоните и кореновата система с помощта на подобен продукт, да не кажем, че това е на практика невъзможно. На практика листните торове подпомагат единствено листата и цветовете и евентуално могат да допринесат за по-обилни плодове, но не и за другите части на растението към неговата основа.

 

На практика, листните торове са един от най-търсените продукти на пазара днес, но все пак преди да закупите този продукт помислете дали той отговаря на целите, които сте си поставили.