Комините се нуждаят от постоянна поддръжка, понякога ремонт, а в някои случаи се стига дори до разрушаване на откритата част и изграждане на изцяло нов комин.

 

От години Валфорс ЕООД извършва измазване на комини и има експертна гледна точка както върху техниките на работа на различните специалисти, така и върху мненията им относно специфичната материя. В тази статия ще откриете някои от тях.

 

Измазването на комини може да бъде частично, като се поправят само рушащите се части от мазилката. Тогава, най-често се процедира, като се премахне некачественият пласт замазка и на негово място се положи нова мазилка, която същевременно да покрие голата тухлена стена и да свърже здравите части от замазката.

 

Как трябва да се измазват комините?

Много често, поради липса на съответствие между двата материала, вароциментовият разтвор не може да се залепи здраво за тухлената стена. В тези случаи е добре стената да се грундира с дълбокопроникващ грунд, преди да се пристъпи към замазване на комина, като от значение за здравината на мазилката е разбира се видът на самия разтвор.

 

Важно е да се знае, че на всеки вид грунд му е необходим цял един ден, преди върху него да се нанася, каквато и да било мазилка, така че ако мислите, че ремонтът може да стане за няколко часа, е по-добре преосмислите своята стратегия. При Валфорс ЕООД едно измазване на комини (дори да са два или повече) отнема до два дни.

 

‘’За’’ или ‘’Против’’ вътрешното измазване на комина

Напоследък преобладава мнението, че липсата на всякаква мазилка прави комина по-здрав и устойчив на атмосферните влияния. Някои новатори споделят, че самото измазване на комина води до проблеми, като конденз, лющене и падане на мазилката, а понякога дори до изронване на самите тухли.

 

Именно тези специалисти по комините твърдят, че димоотводът трябва само да се изгради от качествени единични тухли с добра и здрава зидария, след което стените да се фугират и това да бъде основната вътрешна стена на комина. Има логика в мнението, че мазилката пречи на комина да функционира, защото ронещият се вароциментов разтвор го запушва постоянно, но това мнение, разбира се не се споделя от всички специалисти по измазване на комини, включително Валфорс ЕООД

 

Какво е мението на поддръжниците на вътрешното измазване

Някои от специалистите по ронещи се и увреждащи се комини смятат, че вътрешното измазване е изключително важно. Според тях измазването трябва да става, като на всеки два реда тухлен зид се измазват отворите, което води до много по-добро димоотвеждане и до по-добра устойчивост и дълготрайност на комина.

 

‘’За’’ или ‘’Против’’ поставянето на тръба в комина

Тук мнението на специалистите отново е разделено. Част от тях смятат, че полагането на тръба предпазва мазилката от директните огнени езици, като по този начин се удължава нейният живот, а в същото време се получава по-качесвено замазване на горната част на комина. Техните опоненти, обаче са на мнение, че по този начин се намалява сечението на отвора, а в същото време по-плътната мазилка, с която е запълнено разстоянието между тухлите и тръбата започва да се рони и пада, причинявайки наистина запушване на комина.

 

За да бъде здрав коминът и за да не се нуждае от нов ремонт или дори от основно изграждане след 1-2 години е добре да използват правилните материали и техники. Кои са правилните методи могат да кажат само опитните специалисти, занимаващи се професионално с измазване на комини като Валфорс ЕООД, защото те са тези, които могат смело да дадат гаранция за качеството на своята работа.