Всеки земеделец знае, че преди да се сдобие с добра реколта той трябва да инвестира в покупката на редица неща едно, от които са качествени култиватори. За да бъде успешна и качествена реколтата обаче е необходимо и още нещо много важно, почвата да бъде добре поддържана и обработвана, а за целта както казахме ще е необходима техника.

Разнообразието от култиватори на пазара наистина е голямо и човек трудно би се ориентирал кой точно да избере, така че да му бъде максимално полезен. За целта ние се свързахме със специалистите в търговията и производството на качествена селскостопанска техника MASS. Те споделиха с нас кои са основните видове култиватори, които масово са предпочитани от земеделците и какви са техните спецификации. 

Култиваторите са важен и незаменим помощник на фермерите, тъй като с тях лесно се разрохква почвата. Така например земеделците обработват почвата на есен с плугове, след като приберат реколтата и отново на пролет, преди да засеят културите. При повторната обработка могат да се използват само култиваторите като с тяхна помощ се разрохква и аерира почвата, оформят се лехи за по-лесното добавяне на културите. 

Според специалистите избора на култиватори трябва първо да зависи от вида на почвата, която ще обработвате, след това мощността на вашия трактор, който ще ги тегли. Имайки това на ум вие много по-лесно ще можете да направите правилния избор за вас. 

Основни видове култиватори

 

Култиватор „S”

Този тип култиватори имат редици тежки стоманени тела, които се врязват и се плъзгат през почвата при теглене. Те причиняват минимално разрушаване на естественото наслояване на почвата и на нейното съдържание. Те издълбават дълбоки линии, които допринасят за дренажа и за по-дълбочинното израстване на корена. 

 

Култиватор с вертикална пружина

Техния принцип на действие е същия с разликата, че този вид култиватори има вертикални пружини, които спомагат да се предотврати повреждането на плуга от камъни, или скали в земята по време на работа.

 

Стърнищен култиватор с и без пружина

Името им подсказва, че намират широко приложение при обработката на стърнища. При този вид култиватори има два под типа като единия с пружинна защита, а другия без. Те са предпочитани от фермерите за дълбока обработка на почвата, тъй като могат да достигнат до 45 см дълбочина. 

В зависимост от модела всеки един култиватор може да бъде с различен брой тела и редове, а от това се определя и тяхната работна ширина, тежест и необходима теглителна мощност. 

Повече информация за спецификациите на всеки един от тези модели култиватори можете да откриете в сайта на MASS