Тази статия хвърля светлина върху петте основни вида декоративни мазилки за стени. А именно:

1. специални мазилки

2. циментова мазилка

3. водоустойчива мазилка

4. варова мазилка

5. композитна мазилка.

 

Тип № 1. Специални мазилки:

Мазилки от специални смеси са необходими за изработване на декоративни елементи по повърхността на стените и за други специфични цели като водоустойчивост, ограничаване на свиването и др.

Тип № 2. Циментова Мазилка:

Тази мазилка се използва с декоративна функция, когато е необходимо. Състои се от три слоя с дебелина 25 мм. Първото покритие, дебело 10 мм, е известно като драскотино покритие, а второто покритие, дебело 10 мм, се нарича кафяво покритие. Третият слой е с дебелина от 4 до 6 мм и се нарича бяло покритие. Сместа, използвана в първия и втория слой, е в съотношение 1: 3 цимент и пясък, с хидратирана вар около 10% от теглото. Сместа за довършителното покритие е в съотношение 1: 2 циментов пясъчен разтвор. Като цяло, бял или цветен цимент, се използва за постигане на декоративен завършек.

Тип № 3. Водоустойчива мазилка:

Водоустойчивата декоративна мазилка се използва за защита на стената от проникване на влага. По този начин се елиминира или намалява влагата в нея. Мазилката е изработена от смесване на цимент и пясък, в съотношение 1:2. Добавя се прахообразна стипца с концентрация от 12 кг на кубичен метър пясък. Мек сапун с количество 75 грама на литър, се прибавя във водата при смесването. Алуминият и сапунът реагират химически и уплътняват порите в мазилката.

Тип № 4. Варова мазилка:

Варовата мазилка се приготвя чрез смесване на равни количества вар и пясък. В порядъка на 1 до 2 кг на кубичен метър хоросан, понякога се прибавя варен разтвор и коноп, за да се предотврати появата на пукнатини на повърхността.

Тип № 5. Композитна мазилка:

Композитната мазилка се приготвя чрез смесване на цимент, вар и пясък в различни пропорции. Тази декоративна мазилка се нанася върху външни или вътрешни стени, с различни дебелини, в един или два слоя, ако е необходимо.

 

Сега, след като знаете кои са 5-те основни вида декоративни мазилки много по-лесно ще можете да изберете подходящата за вашия дом, а това можете да направите от https://leros.bg/продукти/декоративни-интериорни-и-екстериорни-мазилки, където ви очаква голямо разнообразие от мазилки с отлично качество от доказани марки производители.