Плугът е полезна и традиционна част от селскостопанското и градинско оборудване, което има редица приложения с цел обработка и подготовка на почвата. Орането разчупва и пулверизира почвата, а това води до подобрение в нейната водопропускливост и по-добра възможност корените да проникнат по-надълбоко. Орането също спомага за качественото проникване на торовете в почвата.
В тази статия ще направим едно кратно сравнение между двата най-разпространени плуга сред земеделците – олекотен и обръщателен. Общото между двата плуга са техните остриета и лопати, които служат за преобръщане и прорязване на почвата. Една от разликите между тези два плуга е възможността, която дава обръщателния плуг на водача да определя посоката на изхвърляне на пръстта.

Олекотен (лопатен) плуг

Олекотен плуг

Според земеделците той е изключително полезен градински инструмент, подходящ за обработка на почвата, преобръщайки всички плевели и треви. Другото наименование на този плуг е лопатен. Олекотените плугове безпроблемни разбиват гладка, глинеста и здраво компактна почва. Този и още няколко други плугове, когато орат създават така наречения хребет между редовете. Като основна разлика с обръщателния плуг се отчита факта, че олекотения притежава възможността при всеки пас да превключва нагоре или надолу.
 

Употребата на олекотен плуг

Те са създадени с един или няколко плугови остриета, които варират в размери от 25 см до 40 см всеки. Така например, 2 олекотени плуга имат 2 плугови остриета. Можем да срещнем и плугове с 2, 3 или 4 плугови остриета, които биват използвани при обработка на големи площи. Олекотените плугове обръщат почвата на по-ниско ниво, снабдявайки повърхността и с хранителни вещества и оставяйки я по-рохкава и аерирана.

Обръщателен плуг

Обръщателен плуг

Обикновено това са плуговете създадени за хълмести участъци. При този тип плугове, плуговото острие е конструирано с панта, чрез която земеделецът може да определя в коя посока да се изхвърля почвата. Това позволява на фермера да е сигурен, че пръстта се изхвърля надолу по склона, а не в посоката, в която оре. Обръщателният, може да се отнесе и към онези плугове, които са създадени да изхвърлят почвата и да отстраняват мръсотията. Този тип плуг невинаги е за предпочитане за разчупване на земята, докато почвата не е рохкава и песъчлива. Глинеста и твърда почва не може лесно да се пулверизира с този тип плуг.

Употреба на обръщателен плуг

Хълместите плугове, често наричани обръщателни плугове се срещат в различни стилове. Много от тях имат двустранна настройка – вертикална и хоризонтална. Те съдържат плугово острие на тялото на машината, което спомага за засмукване на почва, благодарение на формата на плуга. Най-опростените плугове имат значително по-вдлъбната форма.

Ако все още не сте решили, кой е подходящия за вас плуг, то преди да направите вашия избор задължително вземете под внимание за какъв тип почва ще го използвате по-твърда, камениста, глинеста или друга. Ако търсите наистина висококачествена техника, специалистите препоръчват плуговете с марка MASS, които можете да разгледате тук: http://mass.bg/%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5