"Парфюмни размисли и страсти", така е озаглавена темата на парфюмните маниаци в един популярен форум. Много подходящо и находчиво избрано заглавие, тъй като навлизането в омайния и магичен свят, света на парфюмите, поражда тези две състояния: размисли и страсти. Размисли около необятния свят на ароматите, в който навлезли веднъж, неусетно се оказваме пристрастени по уханията.

Най-напред трябва да отбележим, че пристрастията по ароматите имат дълга история. Още названието (от латински "per" и "fumare" съвсем буквално "чрез дим", тоест окадяване чрез ароматно вещество), ни отпраща към религиозните ритуали от древността, където са се използвали ароматни смоли.

Първата крачка към продукта парфюм датира отпреди 4 хиляди години, когато се използвали екстракти от ароматни вещества за придаване на различно ухание на човешкото тяло. През следващите столетия практиката търпи бурно развитие, за да стигне до професионалните парфюмеристи. Зад всеки уникален аромат стои съответният "нос", човекът, който създава дадена ароматна линия.

Според пирамидата (начина на композиране) парфюмите се делят на различни семейства, които представят невероятно ароматно разнообразие.

При днешното изобилие от ароматни линии, брандове е трудно човек да се ориентира и да избере "своя" парфюм, уханието, което да стане негов парфюмен подпис. И ето ни изправени пред парфюмни размисли и страсти: как да изберем парфюма за себе си, как да познаем кое ухание е подходящо за близки, за приятели, за колеги или бизнес партньори?

Специалистите съветват, че изборът на парфюм е строго индивидуален. Не купувайте парфюм по описание или по това, че ви е харесал на друг човек. Един и същи аромат стои различно на всеки и това зависи от типа кожа, всеки тип кожа различно реагира на компонентите на парфюма. Затова най-добрият начин за избор е чрез проверка. Парфюмът се тества като се нанася на няколко места - зад ушите, на свивката на лактите, на китките, разносва се за няколко часа, за да се установи как се развива върху собствената кожа, как се усещате, докато го носите и да решите дали искате да го притежавате.

Следващата характеристика на парфюмите, която се взима предвид е, че всеки парфюм има свой характер. Някои от тях седят близо до кожата, тихи и приглушени са като присъствие. Други имат впечатляващ шлейф, който оставя дълга ароматна диря след себе си. Изборът е според собствената представа за това какво ароматно послание искате да оставите.

Парфюм за друг човек не е добра идея за подарък, освен ако не познавате отлично неговия парфюмен вкус. Ако все пак искате непременно да подарите парфюм, най-добре вземете ваучер за покупка на такъв, след като определите бюджета, който ще отделите. Така е гарантирано, че собственикът на парфюмния подарък ще остане доволен, тъй като сам ще избере своя аромат.

Който е стигнал до основния размисъл, че избира не само ухание, а своето послание към околните чрез аромат, той вече е готов да намери своя перфектен парфюмен подпис.