Рибарското градче Созопол, разположено между два чудесни плажа, от много години е любимо място за отдих сред бохемските среди. По-късно, с Новия град, при смесването на летуващи и местни жители, се създава неповторима интернационална атмосфера. Пристанището на Созопол улеснява притока на туристи към градчето. За любителите на атрактивния отдих, яхтеното пристанище предлага незабравими емоции и усещания от разходките с яхта.

 

География

 

Курортът Созопол е построен в залива, на 35 километра от Бургас. Исторически градът е съчетание на две части: Стара и Нова, обединени от Морска градина. В акваторията на Созополския залив се намира най-големият остров на България – Свети Иван, до него – по-малкият остров Свети Петър. По последни данни населението на Созопол наброява около 5 хиляди души.

Климатът в Созопол е умерен, относително топло, но ветровито през зимата (средната температура през януари +6 градуса) и дълго горещо лято (средната температура през юли над 27 градуса).

Климатът благоприятства целогодишния туризъм с яхти, сред ненагледните красоти на морските забележителности. Някои от териториите близо до града са обявени за резервати и служат за съхраняване на изчезващи видове растения и животни. При разходката с яхта, вие ще може да се любувате на тази уникална природа.

 

История

 

Старото име на града е било Антеа, получено от гръцки преселници при неговото строителство. След това то е било сменено на Аполония, в чест на бога Аполон, пазител на преселниците, почитан като велик лечител.

От времето на късната античност Аполония става известен като Созополис, който по време на османския период се е превърнал в Сизеболу, а след Освобождението – във вече познатия Созопол.

Отправяйки се на пътешествие с яхта, вие ще откриете уникални подводни забележителности. Може да откриете и следи от убежището на древните пирати, където по-късно е построен манастирът Света Богородица, преименуван на Свети Иван. Плавайки вие ще имате възможност да се срещнете и с уникалния воден феномен – Каменната гора.

 

Туризъм

 

Туризмът се смята за един от основните икономически особености за курорта. На крайбрежната ивица са разположени няколко къмпинга. Прекрасни къщи за гости и хотели обединяват бреговата зона.

Забележителностите на града-музей са много. Това са археологични и архитектурни паметници, събития от културния живот, ресторанти и увеселителни заведения, също така и услуги, предлагащи се от пристанището, яхтен туризъм.

Отплувате ли с яхта от лазурния бряг, за който времето сякаш е спряло, вие ще попаднете в романтичния миг на безвремието. Пред вас ще се разкрие изтънченият спектакъл на свободата - внушителният изглед на морето, сливащо се с небето в тихите летни нощи.